Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska solcellstödet räcka till fler

Publicerad: 8 april 2019, 07:52

- Regeringens beslut är välkommet, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi.

Foto: Foto www.svensksolenergi.se

Regeringen sänker stödnivån för installation av solceller från 30 till 20 procent. Samtidigt höjs det totala solcellstödet med 300 miljoner kronor jämfört med den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna drev igenom i höstas. Det välkomnas av branschförening Svensk Solenergi.


Nu blir det totala stödet till installationer av solceller 736 miljoner kronor under 2019. Förra året tog de statliga stödpengarna till solceller slut redan under sommaren och för närvarande ligger 15 000 ansökningar om solcellsstöd och väntar på beslut hos landets länsstyrelser.
“Vi skjuter till mer pengar för att människor som gör en rejäl insats för miljön och investera i solfångare och solceller ska kunna få stöd från staten. Det känns väldigt bra när Moderaterna och Kristdemokraterna nu har dragit ner solcellstödet rejält i den budget som gick igenom i höstas”, säger Per Bolund till SVT.

Med den sänkta nivån kommer stödet att räcka till fler, samtidigt som ett mindre attraktivt stöd möjligen också minskar trycket något. Moderaterna och Kristdemokraterna hade i sin budget planerat att sänka stödnivån ännu mer, till 15 procent. Svensk Solenergi, branschförening på området, är nöjda med dagens beslut.
– Det här är i linje med vad vi sade redan i höstas när M-KD-budgeten lades fram. Det ligger redan i dag ansökningar och väntar på cirka 1,3 miljarder kronor, så de nya pengarna kommer inte att räcka till alla. Men nu får betydligt flerdel av kakan och det är positivt för utvecklingen, säger Johan Lindahl, talesperson för Svensk Solenergi, till Aktuell Hållbarhet.

För dem som redan skickat in sin ansökan och väntar på stöd och inte hinner få sin ansökan behandlad före den 1 maj kommer det att vara den nya lägre nivån som gäller.
Per Bolund förstår att det här kommer att göra en del besvikna. Till SVT säger han:
“Här är det ändå viktigt att man ska kunna få ett stöd när man gör en bra investering för miljön, och hade vi inte skjutit till de här pengarna hade risken varit att människor hade stått utan att få något stöd överhuvudtaget”.

I dag står solproducerad el för cirka 0,3 procent av den el som används i bostäder och service.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.