Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska soppjätten bli bisfenol A-fri

Publicerad: 6 mars 2012, 09:26

Soppjätten Campbell’s fasar ut bisfenol A från sina konserver.

Ämnen i artikeln:

Bisfenol A

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Alla känner till Campbells Tomatsoppa och dess klassiska logotyp. Inte lika många känner till att konserverna har ett innertäcke av plast som innehåller bisfenol A – ett ämne som anses kunna orsaka både cancer, hormonstörningar och till och med beteendestörningar.

Enligt Campbells Soup Company har det funnits ett skäl till att man valt att ha bisfenol A i sina soppburkar. Tomaterna ger nägligen soppan en hög syrehalt, vilket gör att soppan bryter ner förpackningar extremt snabbt. Efter påtryckningar från miljö- och hälsoorganisationer väljer nu ändå företatet att fasa ut bisfenol A ur sin produktion. Det rapporterar Treehugger. Någon exakt tidsram för utfasningen har företaget emellertid inte gett.

Treehugger skriver också om en forskningsstudie som testat familjer som slutat äta mat från konserver och plastförpackingar. Bara efter några dagar sjönk halterna av bisfenol A från deras kroppar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev