Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu ska stålverksgas bli till hållbart fartygsbränsle

Publicerad: 10 November 2016, 12:32

Ett nytt svenskt forskningsprojekt ska ta fram en metod för att producera metanol av överskottsgaser från ståltillverkning. Tanken är att metanolet ska användas till fartygsbränsle.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Projektet som kommer att genomföras på Swerea MEFOS i Luleå har beviljats 110 miljoner kronor från EUs innovationsprogram Horizon 2020. Elva företag från sex olika länder deltar i projektet som kommer att pågå fram till 2020.

Idag används överskottsgaserna till el- och värmeproduktion men forskarna tror att man skulle kunna utnyttja dem mer effektivt genom att skapa kemiska produkter av gaserna. Tanken är att man ska använda koldioxid och vätgas som avskiljts från masugnsgas. En del av vätgasen kommer också produceras genom elektrolys av vatten.

Inför det så kallade FReSMe-projektet har SSAB byggt en 600 meter lång gasledning från bolagets masugn till anläggningen i Luleå. Man har också investerat i utrustning som ska användas för att separera koldioxid från masugnsgas. Forskningsprojektet kommer att pågå mellan 2016-2020.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.