Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Klimat
Publicerad: 10 November 2016, 12:32
Ett nytt svenskt forskningsprojekt ska ta fram en metod för att producera metanol av överskottsgaser från ståltillverkning. Tanken är att metanolet ska användas till fartygsbränsle.
Ämnen i artikeln:
KlimatförändringarProjektet som kommer att genomföras på Swerea MEFOS i Luleå har beviljats 110 miljoner kronor från EUs innovationsprogram Horizon 2020. Elva företag från sex olika länder deltar i projektet som kommer att pågå fram till 2020.
Idag används överskottsgaserna till el- och värmeproduktion men forskarna tror att man skulle kunna utnyttja dem mer effektivt genom att skapa kemiska produkter av gaserna. Tanken är att man ska använda koldioxid och vätgas som avskiljts från masugnsgas. En del av vätgasen kommer också produceras genom elektrolys av vatten.
Inför det så kallade FReSMe-projektet har SSAB byggt en 600 meter lång gasledning från bolagets masugn till anläggningen i Luleå. Man har också investerat i utrustning som ska användas för att separera koldioxid från masugnsgas. Forskningsprojektet kommer att pågå mellan 2016-2020.
Lina Rosengren
Ämnen i artikeln:
Klimatförändringar