Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska tropisk boskapsskötsel bli grön

Publicerad: 1 september 2010, 07:09

På tisdagen lanserade Usaid och Rainforest Alliance en ny standard som ska göra boskapsskötsel i tropiska områden hållbar.


Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Boskapsskötsel i tropiska områden har präglats av stora problem med växthusgasutsläpp, skogsskövling och påverkan på klimatet. Nu har 130 organisationer i 34 länder enats om en standard för att göra tropisk boskapsskötsel både ekologisk och mer hållbar. Det berättar DN idag.

Boskapsskötsel i ett skövlat skogsområde i Amazonas

Biståndsorganet Usaid och miljöorganisationen Rainforest Alliance presenterade samtidigt med standarden en miljöcertifiering som boskapsuppfödare ska kunna få om de följer standardens regelverk.

Den nya standarden innehåller regler som säger att röjning av betesmarker inte får genomföras med för stor klimatpåverkan, att marker och djur måste skötas på ett miljövänligt sätt och att hänsyn till djurskydd och socialt ansvar tas.

Den nya standarden presenterades på tisdagen i Costa Rica. En av remissinstanserna har varit svenska Världsnaturfonden WWF.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Jordbruk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.