Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu ska världens semesterboenden bli mer hållbara

Publicerad: 28 december 2015, 07:45

Nivån på hållbarhetsarbetet ska höjas i turistnäringen.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 december.

Hållbarhetsarbetet kan i stor grad variera hos olika semesterboenden. Nu har standardiseringsorganisationen Iso tagit fram en ny standard för att bedöma hållbarhetsarbetet för turistboenden. Den nya standarden ISO/TS 13811: 2015, ger ett ramverk för att bedöma semesterboendenas arbete för en minskad klimatpåverkan.
– Det pågår en standardisering inom turistnäringen på internationell nivå men Sverige är för närvarande inte aktiv i arbetet. Men vi vill påverka standardiseringen som berör turistnäringen. Det finns inget uppstartat ännu men vi är på banan och det handlar om att samla svenska intressenter. Hittills har vi inte fått ihop ett sådant arbete, men Sverige kan i framtiden komma att arbeta med standarden, säger Emelie Robertsson, pressansvarig, Swedish Standards Institute, Sis, till Miljöaktuellt.

Standarden är utvecklad och framtagen av experter från ett antal nationella standardiseringsprogram och internationella partners såsom Global Sustainable Tourism Council and Hotrec.

Målet med standarden är att främja miljömässig hållbarhet och höja den allmänna standarden inom turistnäringen. Det ska göras genom att minska föroreningar, förbättra sortering av avfall, återställa känsliga naturområden, utbilda personal och kunder inom hållbarhet och hantera resurser på ett mer hållbart sätt.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.