Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu skärps kraven på den kommande regeringen: ”Sveriges rykte står på spel”

Publicerad: 11 oktober 2022, 09:20

Tidsfristen för Ulf Kristersson (M) att sondera förutsättningarna för att bilda en regering går ut på onsdag. Nu riktas miljökrav både till Moderaterna och Liberalerna.

Foto: Axel Adolfsson, samt Liberalerna

Blir Ulf Kristersson statsminister måste han införa en Klimatkommission. Och ska Liberalerna släppa fram en borgerlig regering måste de stå upp för sin miljöpolitik, inte minst då det gäller satsningar på biologisk mångfald. Detta är två av kraven som lyfts bara det senaste dygnet.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddKlimatpolitikPolitikGreenpeaceNaturskyddsföreningen

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


I morgon, onsdag klockan 11, går tidsfristen ut för Ulf Kristersson (M) då det gäller talmannens uppdrag att sondera förutsättningarna för att bilda en regering som riksdagen kan tolerera.

Samtidigt hörs nu allt fler röster med uppmaningar till den kommande regeringen om vilken politik som bör drivas. Detta gäller inte minst på miljö- och klimatområdet, där flera tyngre debattartiklar publicerades under måndagen. 

DI Debatt skriver bland andra Johan Rockström och Anders Wijkman att Ulf Kristersson, om det blir han som tar över rollen som statsminister, snarast bör tillsätta en kommission med uppgift att analysera hur Sverige ska uppfylla sin del av Parisavtalet:

”Utformningen av klimatpolitiken är en politisk uppgift, men politiken måste baseras på den senaste klimatforskningen och en seriös analys av vad olika alternativ för genomförande av omställningen innebär. Detta är en uppgift för en klimatkommission.”

DN Debatt skriver samtidigt representanter från bland andra Greenpeace, Naturskyddsföreningen och Global utmaning att man sätter sitt hopp till Liberalerna. Oron gäller här att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna på olika sätt aviserat att man vill skära ner i anslagen, dels till utsläppsminskningar på klimatområdet, men dels också till satsningar på biologisk mångfald samt till det svenska biståndet:

”Nu är det viktigare än någonsin att Liberalerna tar chansen att vara den gröna borgerliga röst som förhindrar att den nya regeringen monterar ner miljö- och klimatpolitiken. Sveriges miljöpolitik, rykte och internationella påverkanskraft ligger i partiets händer.”

Även andra krav har lyfts. Exempelvis i en debattartikel i Sydsvenskan skriver 21 friluftsorganisationer att det behövs en friluftslivsminister i regeringen. Och i en krönika i Revisionsvärlden skriver skatte- och momsexperten Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB, att digitaliseringen gjort att kommande regering snarast bör slopa kravet som finns på att spara papperskvitton och pappersfakturor. 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev