onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu skärps kraven på gatu- och kontorsbelysning

Publicerad: 13 april 2012, 10:45

Idag skärps kraven på energieffektivitet och ljusegenskaper för högtrycksnatriumlampor, metallhalogenlampor och vissa lysrör.

Ämnen i artikeln:

GreentechCleantechEnergieffektivisering

Eftersom traditionell gatu- och kontorsbelysning är ineffektiv ur energisynpunkt, fasar EU-länderna nu ut de minst effektiva lamporna genom nya ekodesignkrav. Tack vare initiativet förväntas den årliga elanvändningen för gatu- och kontorsbelysning inom EU minska med 38 terawattimmar. Det motsvarar två miljoner eluppvärmda villor, skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

– Belysning är ett bra exempel på hur ekodesign, det vill säga lagstiftningen som ställer krav på energieffektivitet hos produkter, skyndar på utvecklingen i rätt riktning, säger Anita Aspegren, avdelningschef på Energimyndigheten.

Förutom att kraven skärps för högtrycksnatriumlampor och metallhalogenlampor, som oftast används i gatubelysning, så fasas även enkelfärgslysrör i storlekarna T10 och T12 ut helt och hållet.

Nästa steg i satsningen sker 2015, då vanliga kvicksilverlampor och högtrycksnatriumlampor av så kallade plug in-typ för vägbelysning kommer att fasas ut.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev