Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu skyddas gammelskogen

Publicerad: 28 mars 2019, 12:13

Skorvkullen blir ett av många nya naturreservat i Jokkmokks kommun.

Foto: Frédéric Forsmark

Nu är det klart. 10 000 hektar skog med höga naturvärden skyddas i Jokkmokks kommun. I området finns flera rödlistade arter.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Naturvårdsverket har redan berättat om den stora markaffären där myndigheten kommit överens med Jokkmokks kommun om att köpa 5 000 hektar skogsmark med ur- och naturskog. Eftersom marken kostade över 20 miljoner kronor krävdes att regeringen godkände affären, vilket den nu har gjort.

I och med markaffären bildas 11 nya naturreservat i Jokkmokks kommun i Lappland, bland annat Skorvkullen och Karatj-Råvvåive. Marken tillhör ett av de största oskyddade ur- och naturskogsområden som finns kvar i Sverige. Arbetet och förhandlingarna med Jokkmokks kommun har pågått i flera år.
”Jag uppskattar det omfattande arbete som alla parter har gjort för att hitta en överenskommelse mellan markägaren och staten. Regeringens långsiktiga strategi kommer vara att fortsätta stärka hotade naturområden med höga värden över hela landet”, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i en kommentar.

Enligt regeringen är skogen i områdena mestadels mycket gammal, mellan 200 och 500 år. Området består mest av tallskog. Där finns förutom flera rödlistade arter sjön Rödingstjärnen som är en populär fiskesjö.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev