Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu stängs kärnkraftverken

Publicerad: 31 mars 2011, 06:47

Katastrofen i Japan har lett till att flera reaktorer i Fukushima måste stängas permanent. Även i Tyskland kommer förmodligen ett antal reaktorer att tas ur drift som ett resultat av händelserna i Japan.

Ämnen i artikeln:

FukushimaKärnkraft

Det är Dagens Nyheter som i dag rapporterar om att fyra av de sex reaktorerna i Fukushima ska stängas permanent. Det är framför allt användningen av stora mängder korrosivt havsvatten som använts till kylningsarbetet som gjort reaktorerna obrukbara. Enligt DN är detta första gången som det erkänns från högre nivå att reaktorerna inte har någon framtid.

Även i Tyskland ser det enligt DN ut att bli stopp för kärnkraften. Inte mindre än sju av landets äldsta reaktorer, som för tillfället är avstängda, förväntas stängas för gott.

En av ägarna till verken i Tyskland är Vattenfall. I ett pressmeddelande säger det svenska, statligt ägda, bolaget:

”Just nu har den planerade översynen av kärnkraftverkens säkerhet efter incidenterna i Japan högsta prioritet. Vattenfall har inte fattat beslut om att stämma den tyska staten efter att Tysklands regering beslutat att stoppa sju av landets sjutton kärnkraftsreaktorer.”

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev