Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu startar anti-Ikea kampanjen

Publicerad: 26 april 2012, 09:38

Protesterar mot möbeljättens urskogsskövlingar


Ämnen i artikeln:

Ikea

Föreningen Skydda Skogen startar en kampanj för att få fram fakta över hur IKEA förstör gammelskogar i ryska Karelen. Under sina fältbesök har de sett ett skogsbruk långt ifrån de fina ord företaget beskriver sig själva med.

– De svenska skogarna är redan utarmade, och nu är precis samma sak på väg att hända med naturvärdena i ryska Karelen, säger Linda Ellegaard Nordström, styrelseledamot i Skydda Skogen.

Kravet är att IKEA omedelbart slutar att avverka urskogar och slutar att ljuga om sitt miljöarbete. Bolaget ska inte kunna gömma sig bakom sin miljöcertifiering FSC som i praktiken tillåter att träd som är mellan 200 och 600 år gamla avverkas.

Föreningen Skydda Skogen har därför startat ett upprop för ett mer trovärdigt skogsbruk riktat till IKEA:s ledning.

– I våra krav uppmanar vi bland annat IKEA att omedelbart sätta av de kvarvarande skogar med höga naturvärden som finns på marken de arrenderar. Det är det minsta de kan göra för att i någon mån kompensera för de stora förluster av naturvärden och biologisk mångfald som företaget orsakat, säger Robert Svensson, styrelseledamot i Skydda Skogen.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ikea

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News