Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu startar FN:s nya klimatförhandlingar

Publicerad: 4 oktober 2010, 08:21

På måndagen återupptas FN:s strandade klimatsamtal i Kina i ett sista möte inför COP 16 i Cancun, Mexiko. Förhoppningarna är låga.


I dag, måndag, samlas 3000 delegater i Tianjin, Kina, för klimatöverläggningar i ett sista möte inför FN:s stora klimatkonferens i december. Förhoppningarna har skruvats ned rejält då ingen av de stora aktörerna som Kina eller USA signalerat att de tänker ändra sina positioner. Få tror att ett nytt bindande klimatavtal blir av i Mexiko.

Fabrikslandskap i Kina

Att veckans klimatmöte sker i Kina kan ses som en symbolisk gest då Kina idag är det land som släpper ut mest växthusgaser. TT rapporterar att FN:s klimatchef Christiana Figueres berömde Kina som värd till möte men uppmanade samtidigt värdlandet till större flexibilitet.
– Det är helt oumbärligt att Kina visar ledarskap, tillsammans med alla andra länder, att vara flexibelt så att de kompromisser som är nödvändiga inför Cancun kan uppnås, sade hon.

EU är idag den enda aktören som presenterat åtgärder som kan sänka utsläppen av växthusgaser i linje med de nivåer IPCC rekommenderar. Men också EU:s förhandlare börjar nu alltmer ställa in sig på att man får arbeta med de låga utfästelser som finns. Därmed kan man säga att de ursprungliga klimatmålen överges.
– Problemet är att de utfästelser som gjorts inte räcker. Men det kan vara så att det inte finns något bättre, säger sveriges chefsförhandlare Anders Turesson till TT.

Samtidigt som det ser dystert ut för klimatförhandlingarna anser flera länder att EU ska öka sina ambitioner i klimatarbetet .Förra veckan meddelade både den brittiska och den danska regeringen att de kommer att kräva att EU höjer sina minskningsmål från 20 procent till 30 procent. Nu kommer också kraven på den svenska regeringen att följa efter.
– Det kommer att se märkligt ut om Sverige inte ansluter sig till den nya danska linjen. Det skulle innebära att Sverige avviker från den under lång tid etablerade rollen av ett land som driver på miljöfrågor inom EU, säger till exempel Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News