söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu startar Sustainergies Cup

Publicerad: 10 oktober 2016, 08:32

Inom ramen för temat ”företagens roll i samhället” ska studenterna i årets tävling hitta hållbarhetslösningar åt Skandia Fastigheter, Atlas Copco och Energimyndigheten.

Ämnen i artikeln:

Energi och MiljöHållbara AffärerMiljöteknikÅteranvändningCirkulär Ekonomi

I dag startar årets upplaga av Sustainergies Cup, tävlingen där studenter från hela världen tävlar om att lösa de konkreta hållbarhetsproblem som tävlingens partners bidrar med. 2016 års tema är ”företagens roll i samhället” och årets partners, Skandia Fastigheter, Atlas Copco och Energimyndigheten har stora förhoppningarna på deltagarna i tävlingen.
– Man kan säga att våra partners bidrar med tre olika problemformuleringar, Skandia Fastigheter söker idéer som ska hjälpa fastighetsbranschen att tänka cirkulärt så att man kan skapa smartare lösningar, Energimyndigheten vill stimulera energibranschens aktörer, och hitta lösningar för att skapa framtidens energisystem. Atlas Copco vill få inspiration gällande framtidens städer, så att de kan göra det möjligt för sina kunder att lösa problemen med hjälp av deras produkter, berättar Markus Denell, Verksamhetschef på Sustainergies till Aktuell Hållbarhet.

Helena Lundborg är hållbarhetschef på Skandia Fastigheter. Hon hoppas att samarbetet med Sustainergies ska leda till att framtidens beslutsfattare och potentiella hyresgäster bidra med nya infallsvinklar som på sikt leder till en mer cirkulär ekonomi.
– Tanken med ett ganska öppet tema är att vi ska få in idéer som är lite utanför boxen. En sak som är bra med Sustainergies Cup är att tävlingen lockar studenter med olika inriktningar. Det är inte bara ingenjörer och arkiteketer, det är mer tvärvetenskapligt.

Vilken typ av lösningar tror du att ni kommer att få in?
Våra fastigheter kommer ju att finnas länge men material och delar i byggnaderna kommer att bytas ut. Vi vill komma ifrån situationen där man producerar, sliter och slänger och bidra till en mer cirkulär ekonomi. För oss är det viktigt att bli mer hållbara och jag tror att vi kan hitta lösningar tillsammans med våra kunder och boende, och i det här fallet studenter.

Vilka är de största hållbarhetsutmaningarna för branschen?
– Branschen står inför många utmaningar när det gäller hållbarhet, både när det kommer till miljö och sociala frågor. Material är ju ett exempel på något som tangerar både miljö och social hållbarhet, det vill säg vem som har producerat varorna och på vilket sätt. Jag tror att branschen kan göra väldigt mycket mer, utmaningen är att till sig ny kunskap och tänka nytt.
– Men jag tycker att samtidigt att fastighetsbranschen blivit bättre på att jobba med de här frågorna, delvis för att hållbarhet är något som våra kunder, våra hyresgäster efterfrågar. Så rent affärsmässigt är det också viktigt för oss att vara proaktiva och ligga i framkant.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev