Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu stiger priset på dålig etik

Publicerad: 22 september 2004, 11:03

Det har varit relativt billigt att vara oetisk i Sverige, men asfaltkartellen kan sätta en ny ribba för konkurrensskadeavgifterna, som i det här fallet ligger på sammanlagt 1,6 miljarder kronor.


Sedan 2000 har EU-kommissionen i ett tiotal fall dömt ut miljardbelopp i böter för företag inom EU som deltagit i karteller eller missbrukat sin dominerande ställning.

Det har varit billigare att vara oetisk inom Sverige, åtminstone hittills.

Bensinbolagen som anklagades för att samordna sina rabatter fick i Stockholms tingsrätt sin konkurrensskadeavgift reducerad till mindre än en tiondedel av vad Konkurrensverket krävt. Beloppet sattes ner från 651 miljoner kronor till 52 med motiveringen att de fem bensinbolagens samverkan inte var så omfattande som Konkurrensverket hävdat. Båda parterna har överklagat. Ärendet behandlas just nu i Marknadsdomstolen och i november, mer än fem år efter gryningsräden, kommer avgörandet.

Sneglar på EU – och höjer
Nästa stora kartellärende är asfaltskandalen. Konkurrensverket gjorde gryningsräd 2001 och nu figurerar Skanska, NCC, Peab, Vägverket produktion och ytterligare några i stämningsansökan. Konkurrensskadeavgiften är denna gång satt till sammanlagt 1,6 miljarder kronor. Enligt Magnus Ulriksson, rättschef på Konkurrensverket, har man sneglat på bötesnivåerna i EU när beloppet fastställts. Frågan är vad som händer denna gång.

Läs mer i vår analys om karteller i det senaste numret av Dagens Miljö (nr 8, 2004).

Skribent: Göran Kristiansson

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News