söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu sviker Sverige sina klimatlöften

Publicerad: 22 oktober 2012, 11:58

På klimattoppmötet i Köpenhamn 2009 lovade regeringen att bidra med pengar till klimatanpassning i fattiga länder. Nu har intresset för att hjälpa till svalnat rejält och i höstens budget halverades det svenska klimatbiståndet. Något nu hånas av oppositionen och som orsakat en spricka i regeringen.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Svenska Dagbladet avslöjade i helgen att Sverige halverar det svenska klimatbiståndet till fattiga länder. Detta trots att man då inte kommer att infria de internationella löften som regeringen utfäst. SvD berättar också om att beslutet skapat en spricka inom regeringen mellan Moderaterna å ena sidan och C, FP och KD å andra sidan som vill att Sverige ska hålla vad man lovat. Svenska Dagbladet berättar också att miljöminister Lena Ek varit så upprörd att hon till och med hotat att avgå.

Budgeten för 2013 slår fast att den svenska klimatbiståndet ska fortsätta, men regeringen har inte uppgett några exakta belopp. Nu meddelar SvD som fått uppgifter från en källa på regeringskansliet att årets klimatpengar bara landar på  500 miljoner kronor. Pengar som dessutom kommer från den ordinarie biståndsbudgeten – något som länge kritiserats av både oppositionen och partier inom alliansen.

SvD konstaterar att Moderaternas bristande klimatintresse kommer att leda till att man inte infriar de internationella löften som man utfästs. Dels så fortsätter Moderaterna att ta pengar ur biståndsbudgeten. Trots att man utlovat additionellt bidrag – alltså pengar utöver biståndet.
Dels så minskar nu det svenska bidraget samtidigt som bidragen behöver öka från alla länder för att nå det mål på 100 miljarder årligen till år 2020 som världen rika länder lovat att bidra med.
– Vi bryter två löften. Det är oerhört pinsamt för Sverige. Vad vi nu gör stämmer inte alls överens med de riktlinjer vi talat om tidigare, säger SvD:s källa till tidningen.

Enligt SvD har tjänstemän både från utrikes- och miljödepartementet krävt mer pengar – 1,3 miljarder kronor. Men Moderaterna har vägrat att släppa till. Detta har gjort Lena Ek så frustrerad att hon enligt SvD har varit beredd att lämna sin post som miljöminister. Det är för övrigt hon som i november ska åka till det kommande klimattoppmötet i Doha och företräda Sverige. Ett Sverige som nu förmodligen kommer att få ett kraftigt minskat förtroendekapital då man inte agerar som man lovat.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev