Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu tar klimatpolitiken steget in i din trädgård

Publicerad: 2 juli 2014, 19:01

Inför ekonomiska premier till klimatanpassade trädgårdar, föreslår kommunalrådet Karin Svensson Smith (mp).


Kostnaderna för stormar och översvämningar stiger men ingen är beredd att betala räkningen till förebyggande arbete. Kommuner, stat och försäkringsbolag bollar ansvaret mellan varandra.

– Skadekostnaderna efter skyfallet i Köpenhamn var betydligt högre än de 800 miljoner euro som försäkringsbolagen fick betala ut. Hur länge ska naturen skicka räkningen till oss innan vi agerar proaktivt? säger Ulf Moback, klimatexpert i Göteborg stad.

Räkningen kommer förr eller senare. Ulf Moback är inne på att finansiera en del av arbetet genom att höja fastighetsavgiften och slopa resebidraget.

Karin Svensson Smith (mp), kommunalråd i Lund, ser ut över Öresund för att hämta inspiration. En lösning i mindre skala vore enligt henne att uppmuntra klimatanpassning av trädgårdar och idogt trädgårdsarbete, på samma sätt som de gör i Danmark.

– Dansk trädgårdsförening är ett lysande exempel. I deras tidning går att läsa om olika sätt att hantera regnvatten och anlägga trädgårdsdammar. Om man vidtar sådana åtgärder på tomten borde man kunna få en premie och om man inte gör någonting och låter allt rinna ned i det allmänna systemet så är det rimligt att man betalar mer, säger Karin Svensson-Smith.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.