Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Nu totalsågas Vetenskapsakademins dystra vindkraftsprognos

Publicerad: 19 November 2009, 08:00

Kungliga Vetenskapsakademin bedömer vindkraften i världen kan stå för max 15 procent av energiproduktionen. Naivt, säger experter.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

10 – 15 procent. Så mycket av världens energiproduktion kan vindkraften leverera år 2050, enligt Kunliga Vetenskapsakademins bedömning. Men bedömingen är felaktig menar flera experter som hävdar att siffrorna kan skada pågående klimatförhandlingar, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Mark O´Malley är en av Vetenskapsakademins kritiker. Han hävdar att uttalandet om max 10 till 15 procent inte är vetenskapligt underbyggt.
– För att vara ärlig så är det en naiv sak att säga. Jag anser inte att någon borde säga det, för jag tror inte det går att hitta något svar, säger Mark 0`Malley, professor vid University College Dublin, till Vetenskapsradion.

O´Malley, professor vid University College Dublin har utrett vindkraftspotentialen i Irland där man siktar på 40 procent vindkraft inom tio år. Han undersöker även vindenergin i östra USA där bedömningen är att mellan 20 och 30 procent vindkraftel är fullt möjlig.

Även Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger är kritisk och befarar att politiker vid de kommande klimatförhandlingarna i Köpenhamn kan tro att Vetenskapsakademins uttalanden är välgrundade.

Vetenskapsakademin slår man ifrån sig kritiken och hävdar att uttalandena grundar sig på studier i flera europeiska länder och siffror från det internationella energiorganet IEA.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.