tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu träder Parisavtalet i kraft

Publicerad: 4 oktober 2016, 10:55

Vid lunchtid idag ratificerades avtalet av EU-parlamenet. Detta innebär att avtalet godkänts av fler än 55 länder, som står för mer än 55 procent av världens utsläpp och därmed träder avtalet i kraft.

Ämnen i artikeln:

KlimatavtalKoldioxidGlobal UppvärmningVäxthuseffektenKlimatförändringarKlimatpolitik

I förra veckan samlades EUs ministrar till ett extrainkallat miljörådsmöte för att godkänna Parisavtalet, och vid lunchtid idag ratificerades avtalet officiellt av EU-parlamenet. Detta innebär att överenskommelsen som arbetades fram vid klimatmötet i Paris i december förra året nu blir rättsligt bindande i tid till klimattoppmötet i Marrakesh i november.

Arbetet med att klubba igenom avtalet som  bland annat innebär att länderna förbinder sig att arbeta för att begränsa temperaturökningen till under 2 grader, med sikte på 1,5 grader, har gått betydligt snabbare än väntat. För att avtalets skulle träda i kraft krävdes att det godkänts av minst 55 länder som står för minst 55 procent av utsläppen av växthusgaser.

I september valde USA och Kina, som tillsammans står för 38 procent av världens utsläpp, gemensamt att godkänna avtalet. Fram tills idag, när EU-parlamentet godkände en ratificering av Parisavtalet med 610 röster mot ett 30-tal, så hade 62 länder som står för 51,9 procent av utsläppen godkänt avtalet. Eftersom EU svarar för cirka 12 procent av utsläppen så kommer avtalet nu att träda i kraft.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev