Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu undersöks Stockholms mest radioaktiva platser

Publicerad: 21 december 2011, 12:20

Strålsäkerhetsmyndigheten inreder nu en utredning av sex områden i Stockholm där radioaktivt material lagrats och hanterats.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Det är Dagens Nyheter som berättar om Strålsäkerhetsmyndigheten planer att utreda ett antal områden i Stockholm där radioaktivt material lagrats eller hanterats. Ett av områdena är det idylliska, men hårt förorenade Vinterviken.

I Vinterviken har man redan tidigare konstaterat att blyhalten vida överstiger det normala, och förklaringen anses vara utsläpp från Alfred Nobels gamla dynamitfabrik – som numera går under namnet Skulpturens Hus. Dynamit var emellertid inte det enda som tillverkades på området. DN berättar nu att också radiologisk verksamhet bedrevs på 1950- och 1960-talet av AB Atomenergi i två fabrikslokaler och två laboratorier.

Att SSM
ska granska Vinterviken och de andra områdena i Stockholm där radioaktivt material hanterats beror på att säkerhetsläget är oklart på dessa platser. Det finns också väldigt dåligt med information kvar om verksamheten på de här platserna. Mycket är begravt på Riksarkivet. Stig Wingefors är teknologie doktor i kärnkemi och utredare på SSM.
– Problemet är att det nu inte finns någon levande kunskap på myndigheten om läget på de här anläggningarna och därför är det viktigt – både för att kunna svara på frågor och för att kunna göra en bedömning av om det är nödvändigt att vidta några åtgärder – att ta fram all dokumentation som finns, säger han till DN.

Utöver
Vinterviken kommer SSM också att undersöka det gamla Laboratoriet på Lövholmsvägen i Liljeholmen och FOA:s gamla forskningsanstalt i Ursvik. Det man kommer att leta efter är radioaktivitet, något som inte gjorts då man tidigare granskat föroreningar på dessa platser.
– Vi har ingen anledning att tro att det skulle vara någon ko på isen, men för att vi ska kunna vara säkra, kunna stå upp och säga att det här är ofarligt och det kommer att vara ofarligt under överskådlig tid, så behövs mer information. Detta är platser som under decennier inte stått under tillsyn när det gäller strålskydd och kärnsäkerhet, säger Stig Wingefors till DN.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.