Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu utreds vindkraftens risker

Publicerad: 26 augusti 2010, 06:54

Hur stora är riskerna med vindkraftverk? Hur påverkar bränder och kringflygande delar? Blir det störningar på kommunikationssystem? Det vill Myndigheten för samhällsskydd utreda.

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Vindkraften byggs ut snabbt i svenska skogar. Men riskerna för olyckor kring vindkraftverken har inte utretts ordentligt. Det menar Myndigheten för samhällsskydd, MSB, rapporterar SR Ekot. Till hösten hoppas myndigheten få igång en utredning som ska leda till nya rekommendationer.

Vindkraft – ett mörkt hot?

Bränder, kringflygande delar, is eller störningar på kommunikationssystem som trygghetslarm är frågor som ska utredas.

– Vi har egentligen inget bra statistiskt underlag för vad som händer i de här anläggningarna och den analysen tycker vi att man behöver göra lite vidare. Det är inte bara brand utan egentligen alla olyckor och risker som är förknippat och även fördelar som kan genereras av det här, säger Leif Sandahl, brandingenjör på MSB, till Ekot.

Målet är att se till att de vindkraftverk som byggs blir säkra, MSB vill alltså inte stoppa några vindkraftverk.

– Jag hoppas att vi får reda på så pass mycket mer så att vi kan ge bra och tydliga råd och i framtiden också fånga upp de eventuella risker eller fördelar det ger att göra på olika sätt, säger Leif Sandahl, till Ekot.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev