Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu vill chefen ha ditt lösenord till Facebook

Publicerad: 28 mars 2012, 04:22

Under en arbetsintervju är det fullt rimligt att förvänta sig vissa frågor och beteenden från arbetsgivarens sida. Men skulle du gå med på att lämna ut ditt Facebooklösenord?

Ämnen i artikeln:

Facebook

Det är precis vad vissa arbetsplatser i USA kräver av en arbetssökande. Där är diskussionen i full gång om huruvida detta är ett okej beteende. Å ena sidan får arbetsgivaren veta hur personen den är på väg att anställa är privat, om den passar in i företagets klimat. Å andra sidan är det ett intrång i privatlivet som kan få vem som helst att känna sig obekväm.

Tekniken har använts länge i USA, men blev ett hett ämne i och med att en före detta statligt anställd i Maryland motvilligt lämnade ifrån sig sina inloggningsuppgifter då han var på en obligatorisk intervju för att få tillbaka sitt gamla jobb, uppger Technobuffalo.com. Numera ber de istället de arbetssökande att själva logga in och klicka runt på sajten medan intervjuaren ser på.

Även
studenter i USA får sitt privatliv någorlunda bevakat på sociala medier. Vissa skolor kräver att att studenterna blir Facebook-vänner med sina tränare för att få vara del av någon fritidsaktivitet via skolan, som till exempel ett skollag. Detta berättar bloggen The Red Tape Chronicles.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev