måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu vill påven ha en soldriven bil

Publicerad: 6 december 2010, 10:00

Påven Benedictus XVI vill ersätta sin bensindrivna ”Popemobile” med en soldriven bil.

Ämnen i artikeln:

Miljöbil

Vatikanstatens kardinal Giovanni Lajolo lät i onsdags meddela att påven Benedictus XVI är intresserad av att ersätta sin bensindrivna ”Popemobile” med en soldriven motsvarighet, skriver mnn.com.

”Popemobile”
är det informella namnet på det pansarglasförsedda och supersäkra specialfordon som används under Påvens officiella framträdanden.
– Om någon tog fram en elektrisk Popemobile som är effektiv, säker och i lagom storlek, vilket intresse skulle han då ha i en bensindriven bil, frågar sig Lajolo retoriskt.

Uttalandet kom i samband med en presentation av boken ”The Energy of the Sun in the Vatican”, som handlar om Vatikanens insatser för miljön. I boken kan man bland annat läsa om de 2 700 solceller som för ett par år sedan installerades på taket till Vatikanens stora sal, samt om det soldrivna kylaggregat som man installerade i huvudkafeterian förra året.

Enligt SolarWorld så överväger dessutom den Heliga Stolen att öppna en solcellsanläggning, med en kapacitet på 100 megawatt, på Vatikanens mark utanför Rom.

Det enda som krävs för att Påven ska byta till ett grönare fordon är att någon biltillverkare tar sig an uppdraget.
– Det skulle dessutom bli en demonstration, ett tecken på hans ekologiska medvetenhet, säger Lajolo, som poängterade att Vatikanen är öppen för förslag från alla som kan tillhandahålla ett lämpligt soldrivet fordon.

Om inte annat borde väl Påven kunna skaffa en elbil, och se till att ladda den med enbart förnybar energi!

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev