Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nu vill skärgårdsborna ha massjakt på säl

Publicerad: 18 november 2010, 10:45

I ett remisssvar till Jordbruksdepartementet vill Skärgårdarnas Riksförbund nu ha en omfattande utökning av säljakten.


Det var på tisdagen som Skärgårdarnas Riksförbund, SRF, lämnade in sitt remissvar till Jordbruksdepartementet om Jägarförbundets förslag till ny sälförvaltning. SRF är inte en ordinarie remissinstans men man konstaterar att man representerar många skärgårdsbor som i sin vardag på olika sätt berörs av frågor kring sälar och dess inverkan på skärgårdsbornas hushållsfiske.

I remissvaret säger SRF att man i grunden anser att Jägarförbundets förslag är rimliga, men man säger också att man inte anser att Jägarförbundet "inte går tillräckligt långt för att bromsa upp den ökande sälproblematiken".

SRF tvivlar också på Jägarförbundets beräkningar om att Östersjöns sälbestånd uppgår till 30 000 individer. Enligt SRF är sälarna betydligt fler och att det finns 30 000 individer enbart i Bottniska viken.

SRF
skriver bland annat att " För att departementet ytterligare ska förstå vår upprördhet kring den stelbenta förvaltningen av sälstammen vill vi att ni inser att dagens stora hänsyn till sälarnas välbefinnande sker samtidigt som statsmakterna ytterligare trakasserar husbehovsfiskande skärgårdsbor".

För att lösa "sälproblemet" krävs enligt SRF en massjakt på säl längs Östersjöns kuster. Man skriver: "Vi tror faktiskt inte att ens en allmän jakt på säl i Bottniska viken kan rädda situationen. Mer radikala insatser måste göras. Den av Jägareförbundets föreslagna insatsen att samordna jakten längs Bottniska vikens skärgårdsområden är givetvis ett steg i rätt riktning" och "Men vi tror alltså att dessa åtgärder endast kommer att decimera sälstammen högst marginellt".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.