Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 1/2004

Publicerad: 9 december 2003, 07:15

Nyheter Forskare kräver internationella miljöregler Svenska storföretag kan ha helt olika nivåer på miljöarbetet i olika länder. "Det behövs internationella bindande regler så att företagen inte kan smita undan sitt ansvar", säger Jonas Ebbesson, professor…


Nyheter
Forskare kräver internationella miljöregler
Svenska storföretag kan ha helt olika nivåer på miljöarbetet i olika länder. "Det behövs internationella bindande regler så att företagen inte kan smita undan sitt ansvar", säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt.

Pengar i sjön
Konjunkturinstitutet ifrågasätter miljösatsningarna på Östersjön.

Tema
Skog och papper
För ett par decennier sedan var skogsindustrin i blåsväder. Missbildade fiskar drogs upp vid pappersbruken. I dag är svensk skogsindustri världsledande på miljöarbetet. Men allt är inte frid och fröjd – i dag är hoten mer långsiktiga och subtila. Vi har kartlagt utmaningarna.

Juridik
Bort med byråkratin
Företagen är klara vinnare i Miljöbalkkommitténs förslag till lagstiftning.

Förnyarna
Utmanar hygienjättarna
För tio år sedan fick Disktekniks vd Henrik Barkström upp ögonen för miljöfrågorna. Nu är han redo att på allvar utmana jättarna på hygienprodukter.

Riskprofilen
Miljökriser hotar Scanias tillväxt
Framtidsutsikterna för Scanias lastbilar är mycket goda. Försäljningen kan fördubblas. Men allt kan spolieras av ökade utsläpp och nya olyckstoppar. Åkerinäringen satsar inte på någon skönhetstävling.

Internationellt
Japan till attack
Japan satsar stort på att bli världsledande på miljöteknik. Om sex år ska landet ha lagt beslag på halva världsmarknaden för ecobusiness – med svensk hjälp.

Guide
Gilla läget – än gäller miljöbalken
Den är snårig, inkonsekvent och långsam… Ja, hur ska man som företagare kunna hålla reda på vad miljöbalken innebär? Vår guide visar genvägarna i miljölagstiftningen.

Vd-intervju Håkan Buskhe, Schenker AB
Miljön är basen för tillväxten
Miljöproblemen med godstransporter kommer bara att öka om inget görs, varnar Håkan Buskhe, vd för Sveriges största transportföretag. För att kunna växa måste Schenker satsa på miljön.

VIP-intervju
"Kvinnorna och kungen kan få fart på företagens miljöarbete"
Sveriges mesta styrelseproffs, Mats Qviberg, tycker att det är för lite fokus på hållbar utveckling i styrelserna. Nu står hoppet till kvinnornas intåg. Och att kungen satsar ännu hårdare på miljöområdet.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.