Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 1/2005

Publicerad: 19 januari 2005, 11:18

Vd-intervjun Mats Paulsson, Peab Mats Paulsson sköter byggföretaget Peabs miljö- och etikarbete utan byrå-krati. Men även svensk vård skulle må bra av minskad administration, anser Peabchefen. "Läkarna använder mer tid åt administration än åt sina…


Vd-intervjun
Mats Paulsson, Peab
Mats Paulsson sköter byggföretaget Peabs miljö- och etikarbete utan byrå-krati. Men även svensk vård skulle må bra av minskad administration, anser Peabchefen. "Läkarna använder mer tid åt administration än åt sina patienter. Vi kan få dubbelt så mycket vård som i dag för samma peng", säger Mats Paulsson som vill att Peabs egna medarbetarna ska kunna få vård snabbare. "Det skulle vi spara enormt mycket pengar på."

Tema Stål
Orosmoln för stålet
Mitt under stålindustrins rekordtider tornar orosmolnen upp sig. Utsläppen måste minskas, resurserna användas bättre, sexuella trakasserier stoppas och olyckskurvan sänkas. Vi berättar hur ståljättarna ser på risker och affärsmöjligheter.

Guiden
Lönsam lobbying
Lobbying är en av de mera äventyrliga uppgifterna ett företag kan ge sig in på. För att inte trampa i klaveret hos politiker och EU-potentater gäller det att förbereda sig för de osynliga koder som gäller där man vill påverka. Vi tipsar om hur företag kan lobba både för en bättre miljö och för bra affärer.

Miljöexport-guide
Sänkta tullar öppnar för svenska företag i Brasilien
”Brasilien behöver svensk miljöteknik när storstädernas slum saneras”, säger Margareta Winberg som är ambassadör i Brasilien och ser stora möjlighet för svensk miljöteknik. Dagens Miljö vägleder företag som vill marknadsföra sig i ett jätteland på frammarsch.

Nyheter
Se upp för dubbeljobb
Företag som berörs av utsläppshandeln riskerar att betala två gånger för samma jobb. Det handlar om vem som ska utföra kontrollen och revisionen av utsläppen.

Vd:ar som satsar långsiktigt
Stöd till föräldralösa barn i Kina ska underlätta för Perstorp AB att expandera på den kinesiska marknaden. "Vi har goda erfarenheten av stödet till en barnby i Indien”, berättar vd Lennart Holm. Andra vd:ar som berättar om långsiktiga satsningar på utvecklingsprojekt i tredje världen är Skanskas Stuart Graham och Icas Lennart Bengtsson.

Fonder vill stoppa korruption
Nu skärper fondbolagen kraven på att företagen rensar i korruptionsträsket. ”Korruption är den senaste utökningen i vår analys”, säger Anita Lindberg, analytiker på Robur.

Juridik
Bakläxa efter 40 miljoner i rening
40 miljoner i investering i reningsanläggningar räckte inte. Nu sågas Preems miljöarbete. "Nu får vi ta nya tag och bli ännu bättre", säger raffinaderichefen Gustaf Angervall.

Det ska löna sig att skvallra
Mutkolvarnas fiende nummer 1 har fått stärkta resurser. Överåklagare Christer van der Kwast vill belöna och skydda de som avslöjar korruption. Och det kräver han att även företagsledningarna hjälper till med.

Reportage
Här utvecklar ABB en glömd marknad
I en isolerad by i Tanzania hjälper Världsnaturfonden ABB att skapa affärer av välgörenhet. Här finns ett pilotprojekt för en jättelik marknad bestående av de 1,6 miljarder människor som fortfarande saknar elkraft.

Förnyaren
Oljekatastrof födde ny affärsidé
Anders Johansson såg och lärde av oljekatastrofen med Exxon Valdez. Nu har hans företag Foilex lyckats slå sig in på den tuffa marknaden för oljeupptagning.

Innovation
Tekniken som gör skorstenar överflödiga
Chematurs affärsidé är att använda nya metoder för miljövänlig slamrening och återanvändning.

Vip-intervju
Företagsledarna borde högläsa ur sina egna etikprogram lite oftare! Det säger Konkurrensverkets generaldirektör Claes Norgren som nu stämmer allt fler svenska och utländska företag för kartellbildning.

Ledare
Valter Bengtsson: "Gör Sverige till vinnare på miljöteknik"

Inlägg
Helena Karlsson, vd Telge Återvinning: "Elda inte upp chansen till biologisk behandling av hushållsavfall"

Helena Nicklasson, utvecklingschef Naturvetarförbundet: "Ingen likhet inför lagen i miljökontrollen"

Magnus Enell, Enell Sustainability: "Triple Logic visar vägen till framtida marknader"

Stefan Edman: "Sätt igång en tsunami av god vilja och solidaritet"

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.