Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 10/2004

Publicerad: 17 november 2004, 10:08

Vd-intervjun Jan Forsberg, SJ Han har en tuff resa framför sig. Efter tre år med mer än en miljard kronor i förluster, ska SJ-chefen Jan Forsberg vända företaget till stabil vinst och plocka hem viktiga…


Vd-intervjun
Jan Forsberg, SJ
Han har en tuff resa framför sig. Efter tre år med mer än en miljard kronor i förluster, ska SJ-chefen Jan Forsberg vända företaget till stabil vinst och plocka hem viktiga upphandlingar av såväl lokal- som regional- och fjärrtågstrafik. Men han är säker på att nå målet. Medlen heter effektivisering och marknadsföring. SJ ska säljas som ett modernt persontransport företag. "Internet ombord och miljöargument ska få affärsresenärerna att välja tåget framför flyget och bilen", säger han i Dagens Miljö.

Special Göteborg
Miljöaffärernas Mecka
Göteborg har etablerat sig som Sveriges första stad när det gäller miljöteknik. Framsynta politiker, innovativa företagare och engagerade forskare har tillsammans gjort regionen till föregångare när det gäller att göra affärer på hållbar utveckling. Dagens Miljö presenterar några av framtidens affärer och företagarna bakom dem: Carl Bennet – industriman som gör goda affärer i hållbarhet. Biogas Västs modell för biogas i fordon går på export till Kalifornien. Add-X-Biotech gör det möjligt att bryta ned plast biologiskt. Renova förvandlar avfall till fjärrvärme. Stena Metall är Nordenledande i återvinning och miljöservice. Och Envac gör avfallssystem som erövrar världen.

Tema Certifierare
Certifierare, ja tack!
Ericsson nobbar managementkonsulter, men säger ja till nästa yrkesgrupp i hållbarhetskedjan: certifierarna. I detta tema granskar vi dem, vi beskriver vad de gör och vad företagen ska kräva av dem. Vi listar nio certifieringsorgan och deras tjänster.

Guiden
Koll på EU-lagstiftning
De företag som håller sig à jour på de nya miljölagar som är på gång från EU kan tjäna stora pengar på att ställa om sin produktion i god tid. Även om området kan verka snårigt kan de flesta sätta sig in i det, om inte annat så med viss juridisk hjälp. Vi beskriver hur EU:s lagstiftningsarbete går till, hur det påverkar svensk lagstiftning och listar 22 advokatbyråer med miljörätt på agendan.

Nyheter
Sahlin vill uppmuntra företagen
Mona Sahlin är regeringens nya ledare för det ”gröna folkhemmet”. Hon vill skapa smidigare lösningar för företag som vill vara framåt på miljö.

Vilken vd vinner?
Nomineringarna till priset Utmärkt Miljöledarskap 2004 är klara. Dagens Miljö presenterar kandidaterna som visar att hållbarhet är lönsamt.

Etikanalytiker vill höja trovärdigheten
Analytikerna som granskar företagens hållbarhets- och etikarbete jobbar inte alltid som de lär. Att branschen själv föregår med gott exempel är ett måste, menar John Howchin på etikanalysföretaget GES Investment Services, som har varit med och tagit fram en internationell kvalitetsstandard för branschen.

Juridik
Fler utsläppsrätter
LKAB överklagar beslutet om tilldelning av utsläppsrätter. Företaget anser att det fått för liten tilldelning, vilket hotar konkurrenskraft och expansion.

Biologisk rening inte alltid bäst
Sulfatmassefabriken i Väja vid Ångermanälvens mynning har fått Miljööverdomstolens krav på sig att installera en biologisk reningsanläggning. "Vi hade kunnat åstadkomma lika effektiv rening på ett annat sätt som hade varit bättre för miljön", säger Peter Edwall, teknik- och miljöchef vid fabriken som ingår i det österrikiska bolaget Frantschach.

Förnyaren
Borra rent i marken
Ecosoil heter den nya metoden för att sanera mark. Pontus Schwalbe är mannen bakom uppfinningen som gör att man sanerar på plats i stället för att schakta bort jord.

Produktnytt
Snö tar kål på krypen
Kolsyresnö på cirka 80 minusgrader dödar ohyran omedelbart. Helt giftfritt och utan att lokalen behöver utrymmas. Läs mer om detta och andra miljöanpassade produkter på vår sida med produktnyheter.

Vip-intervju
Catarina Munck af Rosenschöld, vice ordförande för det internationella standardiseringsprojektet inom social responsibility, intervjuas under rubriken "Skapa nya affärer med CSR".

Ledare
Valter Bengtsson: Proaktivt=lönsamt

Debatt
Stefan Edman, biolog, författare och miljödebattör: Åk till Göteborg och kolla läget, Mona!
Staffan Söderberg
, ordförande TK478 och Manager Sustainability på Skanska: Var med och sätt standarden för socialt ansvarstagande
Per Molander och Agnes Larfeldt Alvén
, Mannheimer Swartling: HD-beslut om miljötillstånd kan stå företagen dyrt

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.