Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 11/2004

Publicerad: 10 december 2004, 10:19

Vd-intervjun Salvatore Grimaldi, Företagarna Små och medelstora företag som leds av sina ägare är bäst på miljö och ansvar. Det anser Salvatore Grimaldi, ordförande för Sveriges största näringslivsorganisation, Företagarna. "De ägarledda företagen tänker mer ekonomiskt…


Vd-intervjun
Salvatore Grimaldi, Företagarna
Små och medelstora företag som leds av sina ägare är bäst på miljö och ansvar. Det anser Salvatore Grimaldi, ordförande för Sveriges största näringslivsorganisation, Företagarna. "De ägarledda företagen tänker mer ekonomiskt och det är naturligt för dem att vara kostnadseffektiva och spara på naturresurser", säger han i en intervju i Dagens Miljö.

Tema Bygg
Ny fastighetsskatt gör energisnålt lönsamt
Nya byggnormer, energidifferentierade rot-bidrag och ändrad fastighetsskatt. Det är några av de åtgärder regeringens utredare av hållbar konsumtion, Stefan Edman, väntas lägga fram. Syftet är att få fram energisnåla hus. Tekniken finns redan men byggbolagen tvekar – och skyller på att kunderna inte är beredda att betala.

Guiden
Dialog minimerar risker
Svenska företag är på efterkälken när det gäller att föra en bred dialog med företagens olika intressenter. Föregångsföretagen finns i stället i Storbritannien och Danmark. Intressentdialoger handlar om att fånga upp så många olika uppfattningar som möjligt om företagets verksamhet för att minimera risker, få nya infallsvinklar och på sikt peka ut nya affärer och marknader.

Nyheter
Svensk ekomat vinnare
Ekologisk mat och miljöbilar ska gynnas av staten. Det föreslås i utredningen om hållbar konsumtion.

Persson hållbarhetsutbildar…
Nu sätts regeringskansliet på skolbänken för att få en duvning i hållbarhetsfrågor. Regeringens nya strategi för hållbar utveckling och den nya biståndspolitiken, också den med hållbara förtecken, ska förankras.

…och får beröm av Bennet
Industrimannen Carl Bennet gör tummen upp för regeringen Göran Perssons omstart med det gröna folkhemmet i det nya miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet: "Det är bra att de tar ett stadigare grepp och vågar tänka i ett både bredare och långsiktigare perspektiv."

Socialt engagemang toppar Thunells agenda
Samarbeten med ideella organisationer står högt på agendan hos SEB:s vd Lars Thunell. Däremot tycker han inte att banken ska vara pådrivande i miljöfrågor. ”Vi har inte den kompetensen”, säger han till Dagens Miljö.

Ge bort etiskt i jul
Etiska julklappar blir allt viktigare för företagen. Läs om hur tio stora börsbolag gör och vilka de ger till.

Nyckeltal sparar miljoner
54 miljoner kronor har ABB Motors and Machines sparat på sitt arbete med miljöindikatorer. Företaget är ett av tre som fick hedersomnämnanden i SIS tävling om bästa miljönyckeltal.

Juridik
Koderna försämrar
En rapport från Kina pekar på att de svenska företagens uppförandekoder kan leda till sämre löner och arbetsvillkor för underleverantörernas anställda.

Ingen kollar korruption
FN:s Meridakonvention är ett ambitiöst försök att stoppa korruption. Men ingen övervakar att reglerna följs.

Deponiavfall företagens ansvar
Vid årsskiftet införs nya regler för alla företagare som lämnar sitt avfall till deponi. Hittills har ansvaret legat på den som äger deponin, men nu utökas det kraftigt.

Så gör vi
Indiska för ut koden
Indiska tar nya grepp för att sprida innehållet i sin uppförandekod så långt ut till leverantörerna och deras anställda som möjligt. Tecknade bilder ska göra koden begriplig för alla.

Produktnytt
Solceller sprider ljus över franskt hotell
Hotellindustrins första Photovoltaic-solcell har invigts på hotellet Ibis Porte de Clichy i Paris. 75 kvadratmeter solceller som producerar el istället för det vanliga värme. Läs mer om detta och andra miljöanpassade produkter på vår sida med produktnyheter.

Vip-intervju
Ralph Höglund, chef för Tetra Lavals alla inköp av transporter och resor, intervjuas under rubriken "Vi ser över lokaliseringarna".

Ledare
Valter Bengtsson: "Välförtjänt vinnare"

Inlägg
Elisabeth Schylander, Enell Sustainable Business AB och teknologie licentiat från Luleå tekniska universitet: "Efterlysning: Goda exempel på lönsamt miljöarbete"

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.