Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 3/2005

Publicerad: 14 mars 2005, 15:41

Vd-intervjun Sten Jakobsson, ABB Sverige Asbestproblemen fortsätter att förfölja ABB, men Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige, ser trots det miljöfrågorna som avgörande för bolagets framgångar. "Vi motiverar våra mer kvalificerade och ofta dyrare lösningar…


Vd-intervjun
Sten Jakobsson, ABB Sverige
Asbestproblemen fortsätter att förfölja ABB, men Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige, ser trots det miljöfrågorna som avgörande för bolagets framgångar. "Vi motiverar våra mer kvalificerade och ofta dyrare lösningar med olika miljöfördelar", säger Sten Jakobsson i en stor intervju där han även avslöjar att ABB nu slåss för att Sverige ska bygga ett mer miljöanpassat kraftnät.

Tema Varumärken
Så ska Netto profileras
Tvärtemot vad många väntat sig tänker lågpriskedjan Netto att profilera sig med ekologiska produkter. Det är ännu ett bevis på hur viktigt varumärket är i den allt hårdare konkurrensen. Nettos vd Mark Jensen berättar hur det ska gå till i vårt stora varumärkestema.

Guiden
Nyckeltal visar rätt väg
Kalla dem nyckeltal eller hållbarhetsindikatorer. Oavsett vad är de avgörande för att företagsledningen ska kunna styra arbetet med hållbar utveckling i rätt riktning. Vår guide visar hur man skapar nyckeltal som är relevanta för arbetet med miljö, etik och ekonomi.

Nyheter
Den 14:e april är det dags!
Snart avgörs vem som får ta emot priset Utmärkt Miljöledarskap. Kampen är jämn mellan Roland Nilsson, Lars Andersson, Björn Söderberg och Mats Lederhausen. Lederhausen har dock meddelat att han ej kan delta på Sustainability Day den 14 april då vinnaren utses.

Investor i skamvrån
Investor, Securitas och SE-Banken tillhör A-listans sämsta bolag när det gäller att profilera sig på miljö och socialt ansvar på sina webbsidor. I topp ligger Stora Enso, Nokia, Skanska och SAS.

Utsläpp blev dyrare
Handeln med utsläppsrätter har fått stor ekonomisk betydelse. Varje dag byter utsläppsrätter för mellan 20 och 90 miljoner kronor ägare inom EU. Sedan handeln drog igång på Nord Pool-börsen har priset gått upp rejält.

Pengar till miljöteknik
Många tillväxtföretag är i behov extra kapital för sin utveckling. Vid årsskiftet smög en nya aktör igång sin verksamhet. Forse vill hjälpa onoterade företag med inriktning på hållbar utveckling att skaffa kapital.

Modeskapare framåt på ekologisk design
Projektet Designåret 2005 har startat. Men på vilket sätt finns miljöfrågorna med under detta designår? Vi har intervjuat Ewa Kumlin, färsk vd på Svensk Form, som tillsammans med Svensk Industridesign ska föra projektet i land.

Juridik
Nya miljödomar en varningssignal
"Lova inte för mycket, det kan resultera i brottmål och straff!" Varningen kommer från advokat Susanne Åberg Witt-Strömer på Alrutz' Advokatbyrå apropå nya miljödomar.

Ny lag kräver nya tillstånd
Tunga miljöfarliga verksamheter som ännu inte prövats enligt miljöbalken måste nu se över sina tillstånd. Det brådskar – redan den 31 mars måste dessa ha gjort en "tillståndsansökan light", som ska skickas med den obligatoriska miljörapporten.

Sista ronden i Änglamarksmålet
Den 12 april faller den avgörande domen i Marknadsdomstolen i det uppmärksammade Änglamarksmålet, där Sveriges Spannmålsodlare har stämt KF för deras marknadsföring av ekologiska produkter. Mycket står på spel, inte bara för KF, utan för alla de företag som offensivt vill driva miljöfrågor.

Förnyaren
Ren luft äntligen på plus
Trots mördande lågpriskonkurrens har svenska Blueair tagit tre procent av USA-marknaden för luftrenare. Efter sex svåra år går bolaget med vinst. Potentialen är stor men konsumentmarknaden är fortfarande inte mogen för miljöargument, anser vd Bengt Rittri.

Vip-intervju
Företag som struntar i hälsoarbetet får se upp. Liksom de som missköter sina investeringar i framtida tillväxt. Folksams nye vd Anders Sundström sjösätter snart nya topplistor som liksom bolagets Klimatindex ska ranka företagens förmåga att ta ansvar för viktiga samhällsfrågor.

Ledare
Valter Bengtsson: "Obegripligt, Investor!"

Debatt
Stefan Edman, biolog, författare och miljödebattör: "Pedagogik som förändrar världen"

Russel Johnson, tidigare miljöchef på Ikea: "Nätverken som blir allt viktigare för vd"

Weine Wiqvist, vd RVF Svenska Renhållningsverksföreningen: "Kommunala avfallsbolag hindrar inte utvecklingen"

Mikael Nyberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.