Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 4/2003

Publicerad: 10 november 2003, 07:51

Nyheter Fritt fram att muta i tredje världen Svensk lag är maktlös mot korruption i ett stort antal länder i tredje världen. Svenska domstolar kan inte ta upp fallen om korruption inte är förbjudt i…


Nyheter
Fritt fram att muta i tredje världen
Svensk lag är maktlös mot korruption i ett stort antal länder i tredje världen. Svenska domstolar kan inte ta upp fallen om korruption inte är förbjudt i det aktuella landet.

Miljöenkäten
NMC är bästa nätverket
Näringslivets Miljöchefer, NMC, är utan konkurrens det nätverk för hållbar utveckling för svenska företag. Det framgår av Dagens Miljös enkät bland miljöcheferna på Sveriges största företag.

Tema
Toppkonsulter för hållbar utveckling
Hur hittar man rätt managementkonsult för företagets satsning på hållbar utveckling? Vi har pratat med både konsulter och deras kunder för att få grepp om hur man hittar rätt på marknaden. 17 konsultföretag presenteras i en sammanställning.

Juridik
Miljöbrott ofta kalkylerad risk
De vanligaste miljöbrotten kallas ofta av företagen själva för olyckshändelser, men de är många gånger inget annat än kalkylerade risker, hävdar miljöåklagare Stefan Karlmark.

Internationellt
Kamprad erövrar Ryssland
Ikeas framgångsrika erövringståg i Ryssland leds av en Greenpeacemedlem.Modernt miljötänkande har stor betydelse i den ryska expansionen.

Analys
Ikeas koncernchef åter i frontlinjen
Anders Dahlvig engagerar sig åter hårdare i Ikeakoncernens miljö- och etikarbete. Han är beredd på nya angrepp för brister i verksamheten. Miljöarbetet har varit svårare och tagit längre tid än han trodde.

Guide
Nätverk för vd
Det finns mängder av nätverk för miljö- och sociala frågor för svenska företag. De flesta tar sikte på företagens miljöchefer, men det finns även nätverk som är lämpliga för vd att engagera sig i. Vår guide visar vart vd kan vända sig i hållbarhetsfrågor.

Produktnytt
Hållbara produkter
Kan förorenad jord saneras utan att grävas upp och köras iväg till en reningsanläggning? Jajamän, en ny effektiv lösning för detta utlovas av nya Ecosoil. Denna och flera andra produktnyheter presenteras.

Analys
Miljöbilarnas största hot är fördomarna
Tekniskt sett har miljöbilarna blivit ett verkligt alternativ för svenska företag, men ordet miljöbil har fortfarande en negativ klang på marknaden.

Vd-intervju Rolf Eriksen, H&M
Klädjättens goda affär
H&M vill vara det goda företaget, men jagas ständigt för påstådda övertramp inom mänskliga rättigheter, arbetsrätt och miljö. I en stor intervju berättar vd Rolf Eriksen hur klädjätten ser på sitt ansvar för miljö och mänskliga rättigheter.

Förnyaren
Miljöargumenten gynnar uppstickaren
Liselotte Lööf kan det mesta om sopor – och om hur man säljer avfallstjänster med miljöargument. Som vd för en av Stockholms största avfallsentreprenörer har hon slagit sig fram i en extremt manlig bransch.

VIP-intervju
"Sverige en besvikelse för etiska fonder"
Brittiska fondjätten Aviva har misslyckats med att intressera svenska investerare för hållbarhetsfonder som satsar på företag som visar framfötterna på miljö och socialt ansvar. "Svenskarna hade en mycket mer negativ inställning än vi trodde", säger Paul Moody.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.