Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 4/2005

Publicerad: 21 april 2005, 13:18

Vd-intervjun Åke Modig, Arla Foods Den starka lågpristrenden till trots räknar Arla Foods vd Åke Modig med att ekologiska produkter fortsätter att ta marknadsandelar. Han räknar med en tredubbling i Sverige. ”Vi är det stora…


Vd-intervjun
Åke Modig, Arla Foods
Den starka lågpristrenden till trots räknar Arla Foods vd Åke Modig med att ekologiska produkter fortsätter att ta marknadsandelar. Han räknar med en tredubbling i Sverige. ”Vi är det stora mejeriföretag som lyckats bäst med ekologiska produkter i hela världen”, säger Åke Modig i Dagens Miljö som tycker att skärpta miljölagar varit av godo.

Tema Transporter
Hel bransch mot väggen
Miljöskadliga transporter bara ökar och är snabbt på väg mot en ohållbar situation. Dagens Miljö har i ett stort tema analyserat transportbranschens gigantiska utmaning.

Utsläppshandel för flyg?
Flyget kan vara det första transportslag som tas med i handeln med utsläppsrätter. Någon större förändring av handelssystemet väntas inte de närmaste åren, men nu talas ändå om att integrera luftfarten.

Flexibla transporter
En järnvägsvagn som fraktar lastbilar – är det lösningen på behovet av snabbare, billigare och mer miljöanpassade transporter?

Guiden
Kod för framtida affärer
Uppförandekoder håller på att bli ett hygienkrav för svenska företag – en förutsättning för att få bedriva verksamhet. Vår guide visar hur företag kan skapa en uppförandekod för miljö och socialt ansvar, som inte bara blir en pappersprodukt utan en viktig del av företagets affärer.

Sustainability Day
Mats Lederhausen oväntad miljövinnare
Valet av Utmärkt Miljöledarskap för 2004 blev en rejäl överraskning. Mats Lederhausen från McDonald's belönades med den åtråvärda titeln på Sustainability Day den 14 april i Stockholm.

Nu blir förtroendekapitalet viktigare än varumärket
Under 20 år har varumärke och varummärkesfrågor varit företagsledningens hjärtefrågor. Men under nästa två decennier kommer förtroende och förtroendekapital att vara det i stället. Den bestämda uppfattningen har Anders Bylund, vd för pr-byrån Burson-Marsteller Sverige.

ICA tar nästa steg och går med i europeiskt initiativ
Som ett av de första företagen inom livsmedelssektorn tar Ica nu plats i företagssamarbetet Business Social Compliance Initiative, BSCI, för att följa upp de sociala villkoren ute hos leverantörerna.

Tredje AP-fonden blev första investeraren i Amnesty Business Group
Nyligen inbjöds de första investerarna att delta i Amnestys företagargrupp. Tredje AP-fonden nappade snabbast. Ytterligare en tung aktör är på väg in. Därmed ökar pressen på storföretag, som är beroende av externt kapital, att ta sig an frågor om mänskliga rättigheter.

Svenska företag missar Dow Jones-index
"Tag möjlighet att komma med i börslistor över hållbara företag till exempel Dow Jones Sustainability Index World. Svenska företag är underrepresenterade där." Den konkreta uppmaningen gav Belinda Howell, chef för Sustainable Solutions Europe inom URS Corporation, till företagsledarna under Sustainability Day.

Global standard ska göra arbetet effektivare
Trycket har varit massivt på att ta fram ett globalt godkänt system för att hantera frågorna kring socialt ansvarstagande. Nu ska standarden ISO 26000, som den kommer att heta, fyllas med innehåll rekordsnabbt i ISO-sammanhang.

Roburs etikanalyser ökar pressen på företagens hållbarhetsarbete
Ägarpolicyn hos fondjätten Robur gör att storbolagen i deras portfölj får ta sig i kragen i sitt miljö- och etikarbete om de vill vara kvar. Förra året intensifierade de sin granskning.

Nyheter
Ticket lovar bättring
Rankingen av börsbolagens information om miljö och socialt ansvar på webben har satt skruv på A-listans bolag. Ett av de bolag som lovar bättring är Ticket och dess vd Lennart Käll.

KO kräver besked om rovdrift på miljö
Konsumentombudsmannen Karin Lindell vill ha lagstiftning för att lyfta upp företags negativa påverkan till ytan. "Det är ett principiellt fel att företag som begår rovdrift på miljö och arbetskraft bara kan förtiga det", säger hon.

Regeringen får kritik av näringslivet
Så kom det då, regeringens förslag till hur miljöprövningen ska förenklas och snabbas upp. Både företagen och miljön är vinnare, anser regeringen. Näringslivet är dock kritiskt och tycker att förbättringarna är marginella när det gäller handläggningstiderna.

Svenska storföretag deltar i arbetet med ny etikstandard
Uppåt 45 svenska, framför allt storföretag och myndigheter, deltar i arbetet med att ta fram en global standard för socialt ansvarstagande.

Verktyg hjälper småföretag
Berör hållbarhetsarbetet också riktigt små företag? Naturligtvis, men till nyligen har det varit skralt med anpassade verktyg för denna grupp. Nu har IVL tillsammans med sju små och medelstora företag tagit fram en modell för hur detta konkret kan gå till.

Bäst i Europa
Den svenska kandidaten SAS blev utkonkurrerad av brittiska CFS, Co-operative Financial Services, i den europeiska tävlingen om bästa hållbarhetsredovisning (ESRA).

Analys
Störst på vindkraft
Vindkraftutbyggnaden i Sverige har nästan gått i stå, men nya förutsättningar kan göra ekonomin säkrare för vindkraftägarna. Då kan det också bli fart på utbyggnaden. Störst på vindkraft är Lars G Josefssons Vattenfall.

Produktnytt
Sju nya prylar att kolla in på vårt sida om miljöanpassade produktnyheter. Där skriver vi bland annat om den svanmärkta diskmedelstabletten Powerdrops och Lindvalls colombianska Rättvisemärkta kaffe för storkök.

Hallå där
Hallå där Bo Jansson, tillförordnad vd för Sweco. Beror kursrekordet på börsen både i mars och april på era lyckade exporter av miljöteknikkunnande till Ryssland och Rumänien?

Ledare
Valter Bengtsson: "Mer ledarskap!"

Debatt
David Kronlid, forskare i miljöetik vid Uppsala universitet och Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim: "Vem tar ansvar för miljöetiska samtal?"

Fredrik Lindgren, informationschef på Investor: "Inlägg: Samhällsansvar handlar inte om webbsidor"

Ingela Nordin, miljökonsult på Strandow & Paalo AB: "Klarar du RoHS och WEEE?"

Annika Helker Lundström, vd för Återvinningsindustrierna: "Replik: Osund konkurrens"

Kajsa Lindståhl och Filippa Bergin, ordförande respektive ansvarig för Amnesty Business Group: "Därför öppnar Amnesty Business Group dörren för investerare"

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.