Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 5/2003

Publicerad: 9 december 2003, 07:15

Nyheter Miljöteknik slår allt Ingen annan bransch går bättre än exporten av miljöteknik. Ökningen under 2002 blev hela 8,4 procent, enligt en rapport från Exportrådet. Arlas två ansikten Arla Foods 36-sidiga hållbarhetsredovisning har gott om…


Nyheter
Miljöteknik slår allt
Ingen annan bransch går bättre än exporten av miljöteknik. Ökningen under 2002 blev hela 8,4 procent, enligt en rapport från Exportrådet.

Arlas två ansikten
Arla Foods 36-sidiga hållbarhetsredovisning har gott om bilder på glada barn och välmående kor – men har bara en finstilt notis om proteststormen mot exporten av mjölkpulver till Dominikanska Republiken.

Tema
Bygg och fastighet
Energislöseriet och klimatförändringar är det som oroar svenska bygg- och fastighetsföretag mest på miljöområdet. Det visar Dagens Miljös rundringning till ett tiotal företag som vill ligga i frontlinjen och därför har gått med i ByggaBo-dialogen.

Juridik
Konkurrens – bra skäl
Behovet av bra konkurrens kan användas som argument för att få tillstånd enligt miljöbalken. Det har Miljööverdomstolen bestämt.

Förnyarna
Han ser ljuset
Ett genombrott för lågenergilampor utan kvicksilver är nära, tack vare svenska Lightlab och vd Pär-Ola Mannefred. Om de lyckas hägrar en växande världsmarknad som årligen efterfrågan bortåt 800 miljoner lågenergilampor.

Riskprofilen
Så hanterar Skanska riskerna
Giftutsläpp, misstänkta karteller och en bransch ökand för korruption. Skanska har varit hårt ansatta. I vår nya artikelserie "Riskprofilen" granskar vi riskhanteringen hos Skanska och dess koncernchef Stuart E Graham.

Analys
Stoppa myglet
Fittlet i svenska företag har ökat lavinartat. Enligt revisionfirman KPMG kan det ha trefaldigats på ett år. Optionskaoset i spåren av it-bubblan är en förklaring, men det vanligaste brottet är mutor. Dagens Miljö visar hur företag kan ta itu med en akut etisk kris.

Kalifornien nästa
Biogas Väst börjar få upp farten och går nu på export. Det nedsmutsade Kalifornien vill ha svensk hjälp med att utveckla användningen av biogas.

Guide
Sälj med miljö
Har du torrt på fötterna på miljöområdet? Vill du öka försäljningen? Då är det dags att börja kommunicera miljöfördelarna med dina produkter. Vår guide hjälper dig i en snåriga djungel där det gäller att välja rätt argument och se till att miljöargumenten håller hela vägen.

Produktnytt
Miljömärkta lastbilsdäck
Agi Däck är först ut på marknaden med Svanenmärkta lastbildäck. En viktig orsak till märkningen är att företaget hörsammat transportföretaget Schenkers krav på miljöanpassade däck.

Vd-intervju Roland Nilsson, Wedins
Vd som inte vill sko sig
För inte så länge sedan låg skoföretaget Wedins för döden – och det var då den nye vd:n trädde in på scenen. I en stor intervju berättar Roland Nilsson hur han tänker göra bolaget till ett fördöme inom miljö och etik.

Perspektiv
Så kan företag hjälpa
Kampen att rädda Östersjön engagerar allt fler företag. Lena Kautsky, professor i marin ekologisk botanik, ger företagen konkreta råd om hur de kan bidra till bättre hälsa för vårt innanhav.

Special
Etiska julklappar till kunderna
Har du problem att hitta passande julklappar till dina medarbetare och kunder? Dagens Miljö presenterar 16 olika ideella organisationer som företaget kan ge julgåvor till.

VIP-intervju
"Framtidens vd mindre girig"
Hans de Geer, etikprofessor på Handelshögskolan i Stockholm, tror att framtidens företagsledare blir mindre giriga än dagens. Han har gjort ämnet etik till ett obligatoriskt ämne på sin skola. "Fler fifflande vd:ar kommer att åka i fängelse i framtiden", säger han intervjun.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.