Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 6/2004

Publicerad: 17 juni 2004, 10:31

Nyheter Stålverken sluter cirkeln Branschorganisationen Jernkontoret hoppas på ett positivt besked från Mistra för att kunna förverkliga projektet "Towards a Closed Steel Ecocyle" som behöver 48 miljoner kronor. Statliga bolag utan etikpolicy Bara 24 utav…


Nyheter
Stålverken sluter cirkeln
Branschorganisationen Jernkontoret hoppas på ett positivt besked från Mistra för att kunna förverkliga projektet "Towards a Closed Steel Ecocyle" som behöver 48 miljoner kronor.

Statliga bolag utan etikpolicy
Bara 24 utav de 52 statliga bolagen har någon etikpolicy. Nu har näringsminister Leif Pagrotsky tröttnat och betonar i den statliga ägarpolicyn att bolagens styrelser bör besluta om etikpolicy.

Juridik
Ny lag skärper kraven på konsumentprodukter
Den gamla lagen om produktsäkerhet har varit för slapp. Ett EU-direktiv moderniserar nu lagen efter amerikansk förebild. Från 1 juli i år skärps kraven rejält för alla företag som tillverkar, importerar eller säljer konsumentprodukter.

Förnyaren
Svensk avgasrening storsäljare i USA
Sundsvallsföretaget STT Emtec har utarbetat en teknik för att förse gamla motorer i bussar och lastbilar med modern avgasrening. I USA rullar 1 000 bussar med företagets reningssystem och fler order är på gång.

Tema Energi
Företag söker hjälp för att sänka elnotan
De höga elpriserna och utsikten att energikostnaden kommer att stanna på en relativt hög nivå har ökat takten på energisparandet i företagen. Dagens Miljö har pratat med energirådgivare och företag.

El från vind och vatten – och kultur på köpet
"Kunderna som kommer till oss är trötta på sina gamla elbolag med svårtydbara fakturor, höga priser och vd-bonusar", säger Eva Helmenius, bolagschef för Kraft & Kultur, som säljer energi från enbart vind- och vattenkraft.

Analys
Svenskt patent öppnar ny marknad för solceller
En solcell i plast utvecklad av Chalmers i Göteborg kan innebära ett genombrott för solenergin. Patentansökan är såld till det amerikanska företaget Konarka Technologies, som anses vara världsledande på utveckling och kommersialisering av solcellsteknik.

Internationellt
Frivillighet bättre än internationella lagar
13 svenska multinationella företag svarar på frågor om sitt ansvar på hållbarhetsområdet. Miljörättsprofessor Jonas Ebbesson tycker att det behövs internationella lagar som stoppar de multinationella företag som smiter undan miljöansvaret genom att utnyttja de lägre kraven utomlands. Men företagen säger: "Nej tack, bindande regler kan lamslå miljöarbetet".

Vd-intervju
Peter Kopelman, Microsoft Sverige
Genom att vara en "good guy" för svaga grupper i samhället försöker Microsoft rädda sitt skamfilade rykte, som de fått i samband med anklagelser för att använda oetiska metoder och att spola banan ren från konkurrenter. "Alla ska ha rätt och lika möjligheter till information", säger Peter Kopelman i Dagens Miljös vd-intervju.

Guiden
Dyrt men lönsamt att rena gamla synder
Förorenade områden har fått ett ökat fokus i och med den nya miljöbalken, den snabba omvandling av gamla nedlagda industrifastigheter till bostadsområden och företagsaffärer. Dagens Miljö guidar företag genom de olika stegen i arbetet med att efterbehandla förorenade områden.

Exportguide
Ungern öppnar dörren för svensk miljöteknik
"Här finns väldigt stora möjligheter att både göra en insats för miljön och goda affärer", säger Torbjörn Nordström, chef för Exportrådets Budapest-kontor. Fyra femtedelar av hushållsavfallet hamnar på tipp, bara en mindre del av avloppsvattnet renas och energiåtervinning förekommer knappast.

Vip-intervju
Karl-Henrik Robèrt, grundare av 15-årsjubilerande Det Naturliga Steget, intervjuas under rubriken "Global lirare i hållbarhet".

Debatt
Kaj Embrén: Underskatta inte USA:s miljöarbete
Jan Peter Bergkvist: Kunskap nyckeln till ett hållbart samhälle
Lars Korell: Gör miljöbrottens offer synliga
Stefan Karlmark: Slarvig företagare slapp straff för utsläpp
Birgitta Erlandsson Segerström m fl: Projekt i tredje världen kan ge företag billigare utsläppsrätter

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.