söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 6/2005

Publicerad: 14 juni 2005, 13:43

Vd-intervjun Mats Lederhausen, McDonald´s Ventures "Vi får skylla oss själva" Mats Lederhausen tycker att kritiken mot McDonald's varit befogad. Men nu är han besviken. Hamburgerjätten har visat att den kan ändra sig, men de goda…


Vd-intervjun
Mats Lederhausen, McDonald´s Ventures
"Vi får skylla oss själva"
Mats Lederhausen tycker att kritiken mot McDonald's varit befogad. Men nu är han besviken. Hamburgerjätten har visat att den kan ändra sig, men de goda initiativen uppmärksammas inte i samma utsträckning som de feta snabbmatsälskande barnen. ”Skulle någon orka studera vår verksamhet skulle han eller hon säkert komma fram till att McDonald's är ett föredöme”, säger han.

Tema IT
Miljö + IT = Sveriges nästa exporthopp
Sveriges nästa stora exportprodukt består av lika delar IT och hållbarhet. Svenska företag ligger i framkanten och nya marknader öppnar sig. Här lyfter vi fram nio hot och nio möjligheter på Sveriges kommande exportmarknad – och låter Ericsson kommentera dem.

Guiden
Hållbart även i kristider
Olyckor har på många företag visat sig fungera som väckarklocka för arbetet med hållbar utveckling. Men helst bör man komma igång innan katastrofen är ett faktum och företaget tvingas till akuta åtgärder, med risk för att styrförmågan går förlorad. Vi visar hur du kopplar en riskanalys till ditt hållbarhetsarbete.

Nyheter
Utsläppsrätter hetare än aktier
Priserna på utsläppsrätter har fördubblats på tre månader. "Vi har nya rekord nästan dagligen", säger Niels von Zweigbergk, vd för Svensk Kraftmäkling AB som är ett av de bolag som erbjuder handel med utsläppsrätter.

Skrotpremie 20 000 kr
Kör företagets minst sju år gamla bil till skroten och kvittera ut 20 000 kronor, eller köp en törstig stadsjeep och betala straffskatt om 48 500. Förslagen är bara två i raden från statens utredare Stefan Edman.

Svenskar bygger bort förorenaren
När S:t Petersburgs nya reningsverk blir klart till hösten 2005 försvinner den enskilt största föroreningskällan för Östersjön. Just nu deltar flera svenska företag i arbetet med att uppföra anläggningen.

Bränsleceller ut i kylan
Köpfesten är över. Bränslecellsmarknaden har varit uppblåst och nu börjar finansiärerna dra åt svångremmen. Sveriges största bränslecellsprogram, som drivs av Mistra, hotas av nedläggning.

Riskkapital
Miljörisk ska kosta
Arne Karlsson, vd på riskkapitalbolaget Ratos, söker inte aktivt företag med miljöprägel, men han ratar dem inte heller – om priset är rätt. Här svarar han på frågor om etik och miljonarvoden.

Produkter
Lägre krav
Det räcker nu med Kravmärkta ingredienser för att få skylta med detta i marknadsföringen. Läs mer om detta och om andra produktnyheter.

Innovation
Hållbar jakt ger kapital till avfolkningsbygd
"Det ligger jättestora resurser i skogen och bara väntar i form av naturupplevelser". Det menar Stig Wallén, vd och ägare till Pro Hunting AB, som erbjuder hållbar jakt i avfolkningsbygden Hotagen i norra Jämtland.

Tuffare rating av transportköpare
För att nå framgång inom transportnäringen med säkerhet, arbetsmiljö och yttre miljö gäller det att påverka de som köper transporterna. "De sitter med nyckeln för att lösa de här utmaningarna", säger Lasse Holm, verksamhetschef på QIII som står bakom ett nytt bedömningssystem.

Förnyaren
Han gör design av returmaterial
Det började med stumpastaken i återvunnet aluminium 1990, sedan har det bara fortsatt. Hos Torstensson Art & Design blir urdruckna vinflaskor, bildskärmsglas från skrotade datorer och slitna gummidäck till vackra konst- och nyttoföremål.

Hallå där
Hallå där Lotta Stalin, vd Kuusakoski, hur stora tänker ni bli?

Ledare
Valter Bengtsson: "Klippare på miljöteknik"

Debatt
Mona Sahlin, samhällsbyggnadsminister, med flera: "Utsläppsrätter viktigt styrmedel"

Tore Söderqvist, miljöekonom på Enveco och forskare på Beijerinstitutet: "När ska Handelshögskolan öppna dörren för den nya ekonomin?"

Fredrik Moberg, verksamhetschef på Albaeco: "Utan företag blir hållbar utveckling inte mer än en akademisk debatt"

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev