Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 8/2004

Publicerad: 24 september 2004, 07:29

Vd-intervjun Gert Karnberger, Clas Ohlson Gubbdagiset och vinstmaskinen Clas Ohlson saluför 15 000 olika produkter utan att tillverka en enda pryl på egen hand. Men hur ser arbetsvillkoren ut hos de 800 leverantörerna runt om…


Vd-intervjun
Gert Karnberger, Clas Ohlson
Gubbdagiset och vinstmaskinen Clas Ohlson saluför 15 000 olika produkter utan att tillverka en enda pryl på egen hand. Men hur ser arbetsvillkoren ut hos de 800 leverantörerna runt om i världen? Vd Gert Karnberger har nu fått styrelsens uppdrag att säkerställa att alla produkter tillverkas med fullt samhällsansvar. "Vi tror att våra kunder hellre vill ha ett företag som bryr sig än ett som vinstmaximerar", säger han i Dagens Miljö.

Tema Miljöteknik
Bransch med växtkraft
Miljöteknik är en av de snabbast växande exportbranscherna för Sverige. Enda smolket i glädjebägaren är brist på riskkapital. Möt fem framgångsrika svenska miljöteknikföretag däribland Solvicon som effektiviserar maskiner för rening av luft och vatten, Svenska Foilex Engineering som jobbar med oljesanering och Orwak som komprimerar avfall.

Guiden
Så sänker du elskatten
7,5 miljoner kronor i sänkt elskatt är bara en del av den vinst som LKAB räknar med när företaget sjösätter sitt energiledningssystem. Ännu större pengar finns att hämta med den effektivare energianvändning som blir följden av systemet. Dagens Miljö berättar hur företag kan sänka skatten med energiledning.

Nyheter
Bäst på it och miljö
Amerikanska Hewlett-Packard storsatsar på miljö med ambitionen att bli bäst i it-Sverige. Bakom satsningen ligger krav från stora kunder, bland annat H&M och den offentliga sektorn.

Vd:ar värnar klimatet
50 procent mer förnybar energi istället för olja till uppvärmning av fastigheterna. Det är ett av Vasakronans bidrag till att minska växthuseffekten. Vd Håkan Bryngelson och sju andra direktörer talar om hur de drar sitt strå til stacken.

Miljarder satsas
Svenska fjärrvärmeföretag planerar att investera 42 miljarder kronor fram till 2010. Därmed skulle koldioxidutsläppen minska lika mycket som riksdagens mål för hela Sverige.

Bottenbetyg för sportkedjor
Sedan flera år klär sportföretaget Stadium den svenska OS-truppen, nu senast i Aten. En granskning av sportföretagens etikarbete, utförd av den ideella föreningen Fair Trade Center, visar att Stadium har mycket kvar att gör för att säkerställa att deras kläder tillverkas under goda arbetsförhållanden.

Juridik
Skärpt producentansvar dröjer
Ett krångligt EU-direktiv medför att den nya förordningen om producentansvar för elektroniska och elektriska produkter försenas till senare i höst. Den största nyheten blir att det införs ett individuellt ansvar för produkterna som släpps på marknaden.

Fortsatt oklart läge om långväga transporter
I juni kom den prejudicerande HD-dom som skulle ge klart besked om långväga transporter i extern regi ska ingå i tillståndsansökan för miljöfarlig verksamhet. Men den svepande domen, som gäller Stora Ensos anläggning i Hyltebruk, blev en besvikelse. Nu finns förhoppningar om att en annan dom i ett liknande fall ska ge bättre klarhet.

Analys
Höga kartellböter
Asfaltkartellen höjer priset på dålig etik. Konkurrensverket har fastställt konkurrensskadeavgiften till 1,6 miljarder kronor efter att ha jämfört med de bötesnivåer som EU-kommissionen dömt ut.

Exportguide
Smart teknik till Polen
Fram till 2010 ska Polen investera motsvarande 275 miljarder kronor i miljöåtgärder. Därmed öppnas en ny stor marknad för smart svensk miljöteknik.

Miniguide
Blicc på fem minuter
Det är handling som gäller för att lindra effekterna av en pågående klimatförändring. Ett smidigt sätt att komma igång med att aktivt jobba för att få ned företagets utsläpp av växthusgaser kan vara att gå med i ett nätverk. Dagens Miljö berättar om ett sådant – Blicc.

Vip-intervju
Shailendra K Jain, chef för indiska Grasim Industries Ltd och dess världsmarknadsledande viskostillverkande division Viscose Staple Fibre, som är årets mottagare av det femte Stockholm Industry Water Award 2004 intervjuas under rubriken "Vi mäter utsläpp i rupier – inte i halter".

Ledare
Valter Bengtsson: Våga satsa på miljöteknik

Debatt
Alice Bah Kuhnke, ny generalsekreterare för Rättvisemärkt: Carl-Henric Svanberg och barnen
Mikael Gällstedt,
tekologie doktor på STFI-Packforsk AB: Förpacka med naturliga råmaterial – men ta fram produkterna nu!
Cecilia Lundholm,
forskare vid pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet: Vill företagen ha kompetens inom hållbar utveckling?
Magdalena Kettis,
filosofie doktor i statsvetenskap: Företagen måste lära sig hantera politiska risker

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News