Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nummer 9/2004

Publicerad: 20 oktober 2004, 09:00

Vd-intervjun Monica Svenner, Stena Gotthard Sveriges ledade skrotåtervinningsbolag Stena Gotthard får allt hårdare konkurrens från nya internationella aktörer som känner guldvittring i gamla skrotgårdar. För att behålla ledningen i skrotjakten tänker Monica Svenner, vd för…


Vd-intervjun
Monica Svenner, Stena Gotthard
Sveriges ledade skrotåtervinningsbolag Stena Gotthard får allt hårdare konkurrens från nya internationella aktörer som känner guldvittring i gamla skrotgårdar. För att behålla ledningen i skrotjakten tänker Monica Svenner, vd för Stena Gotthard, i nya banor: "Vi tjänar pengar på att ha ordning och reda, hög effektivitet, nöjda medarbetare och hög säkerhet på arbetsplatsen, säger hon i Dagens Miljö.

Tema Managementkonsulter
Konsulter, nej tack!
Ericsson säger blankt nej till managementkonsulter. Andra företag tycker att de är oumbärliga i hållbarhetsarbetet. I vårt tema granskar vi konsulterna inom hållbar utveckling. Vi beskriver de nya trenderna, klargör vad företag ska kräva när de anlitar konsulter och presenterar 23 av de viktigaste konsulterna.

Guiden
Tjäna pengar på avfallet
Sortera avfallet och sälj restprodukterna i stället för att betala för att bli av med det! Dagens Miljös guide går igenom hur avfallshanteringen kan läggas upp för att möta samhällets krav. Redan nästa år väntas nya strängare regler för hur företag ska ta hand om sitt avfall

Nyheter
Nobbar lönsamt kol
Billiga utsläppsrätter gör det lönsamt att byta från förnybar energi till miljöfarlig kol. Men Sydkraft avstår från möjligheten att göra kortsiktiga klipp på den nya utsläppshandeln.

Finansfolk i skamvrån
Svenska ekonomer hamnade i skamvrån när Göteborgs internationella miljöpris avgjordes. Det gick inte att vaska fram några svenska kandidater.

… men Andra AP-fonden hänger med i svängarna
Andra AP-fonden ökar trycket på att företagen de investerar i inte bara ska vara ekonomiskt lönsamma, de ska också ta ett miljö- och etiskt ansvar. 700 miljoner kronor har nyligen investerats i en av Sustainable Asset Managements hållbarhetsfonder.

Reviderad miljöstandard skippar krånglet
Mindre byråkrati och mer fokus på de verkliga miljöresultaten. Det är en viktig skillnad i den reviderade miljöledningsstandarden ISO 14001, som nu ska locka även småföretagare. Går det som planerat finns den ute färdig i svensk översättning i december.

Juridik
"Inte brottsligt"
"Besynnerligt att vi blir straffade trots att vi inte gjort något brottsligt", säger Tor Syverud, fabrikschef på Yara i Köping. Nu ska Högsta domstolen avgöra om företaget kan bötfällas för fosforutsläppet.

Rätt kräva renare färjor
Miljönämnden i Helsingborg är i sin fulla rätt att kräva renare avgaser från HH-färjorna som går mellan Helsingborg och Helsingör. Det anser Naturvårdsverket i ett yttrande till Miljööverdomstolen. Att färjorna trafikerar två länder spelar i det här fallet ingen roll.

Företag vann mot kommun – klart för ny bergtäkt
En kommun kan inte stoppa en täkt med allmänt tal om att området har "utvecklingspotential" eller ska användas för bostäder och den måste också kunna visa upp en konkret plan för hur området är tänkt att användas. Det har miljödomstolen slagit fast.

Förnyaren
Ekoturism i medvind
Lapplandsafari är ett av 55 godkända ekoturistföretag i Sverige. Ekoturism är en bransch i medvind och det finns plats för fler entreprenörer.

Analys
Lönestopp för vd
Efter de senaste årens debatt om vd-lönerna har svenska vd:ar drabbats av lönestopp – men bara tillfälligt. När högkonjunkturen når full styrka kommer suget efter toppchefer att öka igen – och därmed lönerna.

Ekomat i strykklass
Ekomat utgör bara 2 procent av den totala livsmedelsförsäljningen i Sverige. Med nya förpackningar och bättre marknadsföring skulle den siffran kunna öka rejält.

Hållbara investeringar
Den rätta medicinen
Med nya värmepumpar minskar AstraZeneca sin energiförbrukning med 23 procent per år och sparar miljoner.

Produktnytt
Först ut med Krav på räkorna
Nu finns Kravmärkta räkor ute i handeln – i alla fall i Grebbestad. Den ökade efterfrågan från konsumenter på miljömärkt mat har lett till att organisationen Krav satsar på märkning av vildfångad fisk och skaldjur från svenska vatten. Läs med om detta och andra miljöanpassade produkter på vår sida med produktnyheter.

Vip-intervju
Sasja Beslik, ny chef för Banco Fonders etiska analys, intervjuas under rubriken "Vad är en etisk investering?".

Ledare
Valter Bengtsson: Nu går vi på offensiven

Debatt
Jan Kallberg, säkerhetskonsult i USA: Miljöextremister hot mot svenska företag
Magnus Enell,
Enell Sustainable Business AB: Ställ krav på investerarna, du också!
Magnus Fröberg och Mikael Lundholm,
Linklaters Advokatbyrå: EU-dom ger fastighetsägare ansvar för gamla synder
Kristina Sandberg,
ansvarig för ISO:s sekretariat för Social Responsibility, SIS: Bra idé standardisera Social Responsibility

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.