måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nutek sågar underleverantörer

Publicerad: 23 januari 2009, 08:01

Svenska underleverantörer till bilindustrin är för ineffektiva. Det hotar dem i krisen, anser Nutek.


Många svenska underleverantörer riskerar att slås ut i spåren av finanskrisen för att de inte är effektiva nog för att möta ökad konkurrens. Den varningen utfärdar Nutek som anser att bolagen måste bli bättre på att utnyttja produktionspotential.

Nutek bygger sina slutsatser på en studie som tagit fram i samarbete med IMIT vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg. Rapporten bygger på studie av 30 underleverantörer till svensk fordonsindustri.

På plussidan är svenska underleverantörer snabba på att sätta igång en produktion och kunna leverera. Däremot är de förhållandevis risiga på att öka produktiviteten.

– Kan svenska företag både vara bra på att snabbt komma i gång med ny produktion och nå ett högt resursutnyttjande kommer den svenska underleverantörsindustrin att nå världsklass. Det finns goda förutsättningar för detta, kommenterar Staffan Larsson, utvecklingschef på Nutek.

En av anledningarna till den förhållandevis bristfälliga förmågan till produktivitetsökning är att ”standardiserat jobb i hög grad strider mot de svenska arbetslivsidealen”, framhåller rapportförfattarna, professor Anders Kinnander och docent Peter Almström. De menar att bolagen skulle ha mycket på att vinna på att standardisera arbetsuppgifterna och införa en omsorgsfull mätning av produktionstider.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev