Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Nvidia bygger en liten superdator

Publicerad: 25 november 2008, 08:33

En ny typ av grafikprocessorer ska kunna ge superdatorprestanda i vanliga bordsdatorer hävdar Nvidia.


Nvidia är den dominerande leverantören av grafikprocessorer i världen, men det räcker inte för företaget som nu också vill bli känt som en leverantör som små superdatorer. Det ska ske med hjälp av Nvidias Tesla-system som bygger på GP-GPU-kretsar.

GP-GPU står för General Purpose Graphics Processing Units som till skillnad från vanliga processorer består av hundratals små processorkärnor. Varje kärna är inte särskilt kraftfull, men om applikationen som körs kan delas upp i små delar som kan köras parallellt kan varje kärna köra en liten del av programmet.

Det gäller alltså att programmen som körs fungerar bra för parallell databehandling, men då går att få mycket höga prestanda. Nvidias Tesla C1060-processor har till exempel 240 processorkärnor som tillsammans kan ge upp till 933 gigaflops. För den som vill ha riktigt höga prestanda går att har fyra Tesla-processorer i en dator vilket skulle ge den en teoretisk prestanda på nästan fyra teraflops.

Nu lär inte Nvidias Tesla kunna ersätta en riktig superdator, men som ett komplement för att köra lite mindre krävande uträkningar är den säkert intressant för många. Speciellt med tanke på att priset för en Tesla-dator ligger runt 10 000 dollar vilket är mycket mindre än vanlig superdator.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev