fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny annorlunda hållbarhetsroll på Ox2

Publicerad: 23 april 2018, 07:01

Fredrik Franke har fått en ny roll som chief sustainability officer på energiföretaget Ox2. Den ny rollen är lite annorlunda då Ox2 valt att vända lite på den sedvanliga företagshierarkin och sortera både kommunikationsavdelningen och HR-avdelningen under hållbarhetsstaben.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Fredrik Franke är sedan två veckor ny hållbarhetschef, chief sustainability officer, på energiföretaget Ox2 som arbetar med förnybar energi och cirkulär avfallshantering. Fredrik Franke kommmer senast från PwC där han arbetat som chef för företagets hållbarhetsrådgivning. Totalt var Fredrik Franke på PwC i 16 år. Innan dess fungerade han som Ericssons första hållbarhetschef och var den som skrev telekomjättens första hållbarhetsstrategi.
– Jag har jobbat heltid med hållbarhetsfrågor sedan 1990-talet. Att jag lockades till det här uppdraget beror främst på att Ox2 har hållbarhet som grundidé. Hållbar energi är ingen efterproduktion utan själva orsaken till att bolaget en gång startades.  Och omställning från fossilt till förnybart måste gå fort, så har finns det mycket att göra, säger Fredrik Franke.

Tjänsten som Fredrik Franke tillträder är en ny tjänst. Att tjänsten behövs beror enligt Fredrik Franke till stor del på att företaget växer i en snabb takt.
– Det är relativt enkelt att hålla värderingarna levande i ett litet bolag. Men nu växer Ox2 väldigt snabbt. Vi har ett vindbolag, vi har ett solbolag, vi har ett företag som arbetar med bioenergi och samtidigt startar vi verksamheter i Europa. Mitt uppdrag kommer främst att vara att hålla hållbarhetsfrågorna högt i alla dimensioner, från affärsutveckling till personalutveckling och kommunikation

Hållbarhetsfrågoran brukar traditionellt sortera under kommunikationsavdelning eller alternativt HR-avdelning. På Ox2 väljer man nu att göra tvärt om och låta kommunikation och HR rapportera till hållbarhetsavdelningen.
– Det är ett intressant grepp. Det är ganska vanligt att det är tvärt om. Det säger kanske något om vikten av hållbarhet i bolag framöver.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev