Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny app ska pressa tjänstepensionsföretag till mer hållbara investeringar

Publicerad: 22 november 2019, 09:14

Catharina Lehto, vd på Seeqest

En ny app ska hjälpa tjänstepensionssparare att se hur stor miljö- och hållbarhetspåverkan deras pensionskapital egenligen har. ”Vi har nolltolernas, tjänstepensionsföretagen visar inte hela bilden”, säger appens skapare.


Nu lanseras en ny tjänst som gör att tjänstepensionssparare kan se hur den egna pensionen är investerad och om portföljen innehåller företag som exempelvis producerar fossila bränslen, bekämpningsmedel, industriell köttproduktion. Enligt företaget Seeqest, som står bakom tjänsten, har möjligheterna att få insyn i sitt tjänstepensionssparande varit nästan obefintligt. Med den nya appen hoppas Seeqest nu att transparensen pressar tjänstepensionsföretagen till mer hållbara investeringar.
– Vår målsättning är att sätta press på tjänstepensionsföretagen. Vi vill styra om kapitalet från verksamheter som förstör klimat, miljö och hälsa mot de förnybara företag som finns i dag. Det vi börjar med nu är att göra folk medvetna om att vi alla ofta ovetandes investerar i miljöskadliga verksamheter. Gemensamt investerar vi genom tjänstepensionkapitalet 2 700 miljarder kronor, säger Catharina Lehto, vd på Seeqest, till Aktuell Hållbarhet.

I den nya appen uppmärksammas penssionsspararen på portföljinnehav av alkohol, bekämpningsmedel, fossila bränslen, GMO, kärnvapen, industriell köttproduktion, processade livsmedel, spel, vapen samt tobak.
– Dagens standard tillåter pensionsföretag att kalla sina investeringar hållbara trots att en viss procent av innehaven innehåller produktion av exempelvis fossila bränslen eller kärnvapen. I våra kategorier har vi nolltolerans. Det gör att resultaten i vår app kan skilja sig från pensionsföretagens löften, säger Catharina Lehto.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.