lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny avhandling: Flera utomhusarbeten hotade om temperaturen stiger

Publicerad: 30 april 2018, 10:41

Crews lay a pipeline to connect a catalytic oxidizer to a well head at a fuel plume on Kirtland Air Force Base, New Mexico. A CATOX pulls contaminants from the soil and destroys them in a 1,000-degree converter. The work being done is part of a performance-based contract to remediate the fuel plume associated with a bulk fuel storage facility.

Foto: U.S. Air Force/Todd Berenger

Om temperaturen fortsätter att öka kommer vissa utomhusyrken att bli omöjliga att ägna sig åt. Det visar ny avhandling.

Ämnen i artikeln:

Global UppvärmningVäxthuseffekten

Den globala medeltemperaturen fortsätter att öka och trenden ser ut att hålla i sig de närmaste decennierna. Förutom de uppenbara nackdelarna som torka, översvämningar, extremväder, svält och i förlängningen krig verkar det varmare vädret även ha konsekvenser för arbetslivet. Enligt en nyligen publicerad avhandling i arbetsmiljöteknik vid Lunds Tekniska Högskola kan arbete i hetta bland annat leda till värmestress som i sin tur kan leda till ytterligare negativa hälsoeffekter.
”Fysiskt arbete skapar mycket värme som kroppen måste göra sig av med. Att svettas är det mest effektiva sättet, men arbetar man hårt i ett hett klimat är det inte alltid kroppen klarar av det själv. Då kan man drabbas av värmestress med förhöjd kroppstemperatur, förhöjd stressnivå och försämrad blodcirkulation som följd”, säger forskaren Karin Lundgren-Kownacki i en kommentar.

Hon har följt arbetare i den indiska staden Chennai (som har en temperatur på drygt 30 grader) och studerat hur värmen påverkar deras produktivitet och vilka effekter den har på arbetarnas hälsa. På flera av arbetsplatserna arbetade man utomhus i direkt solljus och de som arbetade inomhus saknade luftkonditionering. Hennes slutsats är att om temperaturen fortsätter att stiga så kommer det snart att vara omöjligt att arbeta med jordbruk eller som byggnadsarbetare, åtminstone i vissa delar av världen.
”Det innebär stora konsekvenser för människors försörjning och länders ekonomier. Uppskattningar visar att värmeexponeringens påverkan på arbetskapaciteten år 2010 kostade den globala ekonomin 300 miljarder dollar. År 2030 beräknas den ökade värmen bidra till kostnader på 2,5 triljoner dollar.”

Enligt henne krävs att man tar ett helhetsperspektiv för att komma fram till lösningar där lokal teknik och mänskliga rättigheter kombineras. Arbetarnas kunskap om sin arbetsmiljö behöver tas tillvara och tekniska lösningar måste utformas tillsammans med dem.

Läs avhandlingen här.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev