torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny bok förklarar hållbarhet för oinsatta ledare

Publicerad: 15 januari 2010, 12:42

Drygt 100 sidor tjock och konkret så det förslår är boken ”Sustainability in Pratice” – ett bra verktyg för ledaren utan ingående kunskaper i hållbarhet.


MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Jan Peter Bergkvist släpper på eget förlag boken ”Sustainability in Practice – A fast guid for business leaders”.

Jan Peter var tidigare hållbarhetsdirektör
på Scandic och ordförande i Näringslivets miljöchefer och driver sedan ett år tillbaka konsultföretaget SleepWell.
– Jag ville sätta 15-20 års erfarenheter på pränt, se hur allting hänger ihop och har väl alltid haft en dröm om att ge ut en bok. Och så är det bra att ha det jag ofta pratar om på skrift, säger Jan Peter.

Boken som har ett omfång
på drygt 100 sidor är uppdelad i tre delar; planering, agerande, kommunikation och inbegriper i princip samtliga områden inom hållbarhetsområdet. Varje kapitel som har ett omfång på ett par sidor, avslutas med ”Top 3 actions”, alltså tre åtgärder som man som organisation definitivt bör genomföra.

– Jag har försökt att hålla boken tämligen generisk, men det är klart att det inte är den totala guiden för hur du driver ett gruvbolag ansvarsfullt. Den är snarare anpassad för ledare i exempelvis retail-industrin och tjänsteorganisationer, än ledare i den tunga industrin. Den är inte tunn för att orden tog slut, utan jag har kokat ner allt till ett koncentrat, gjort ett ”sustainability för dummies”-upplägg.

Vad är det viktigaste budskapet? Vad vill du trycka extra på? –Använder man sig av alla eller några av råden i boken så ökar chansen att du gör något bra och dessutom blir mer lönsam direkt eftersom mycket av miljö-och hållbarhetsarbetet är direkt lönsamhetsdrivande. Som ledare för en organisation eller ett företag behöver du inte vänta på att andra branschen ska göra det, det är bara att agera direkt.

Läs mer om boken här

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev