Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny bok om enskilda avlopp

Publicerad: 14 februari 2019, 19:28

Sommarstugan kan innebära början på avloppsbekymmer.

Foto: Pixabay

En ny bok som går att läsa gratis på nätet skildrar hur krav på enskilda avlopp hanterats av ett antal kommuner.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Boken är skriven av Roland Ekstrand, före detta kommunalråd i Värmdö som till vardags är entreprenör inom klimatcertifiering. Boken har kan skrivit för att han blivit engagerad av vad han upplever vara en felaktig hantering av avloppsärenden hos kommuner och domstolar. Boken riktar sig till tjänstemän och politiker, men också till privatpersoner som behöver sätta sig in i hur ärenden som rör enskilda avlopp hanteras.

– Det är totalt 1,2 miljoner människor i Sverige som är beroende av enskilda avlopp. Det är en stor del av Sveriges befolkning. I boken konstaterar jag ganska snabbt att lagen inte följs, säger Roland Ekstrand till Aktuell Hållbarhet.

I boken ger han exempel på hur kommuner enligt honom tillämpar lagen på ett sätt som inte rimmar med miljöbalken.

– Alla fyra exemplen som finns med i  boken visar att kommuner inte tillämpar miljöbalken, som säger att man ska väga miljövinster mot kostnader. Ett normalhushåll producerar ungefär ett kilo fosfor per år, som binds i marken. För att ta bort detta kilo kan kostnaden bli 150 000 kronor, vilket är helt orimligt. Samtidigt kan en svensk leråker innehålla 3600 kilo fosfor, säger Roland Ekstrand.

Läs boken gratis på nätet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev