tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny bok: Rädda klimatet och bli rik

Publicerad: 8 april 2019, 09:41

Guld och gröna skogar – investera klimatsmart och bli rik. Så heter en ny bok av Sasja Beslik och Karim Sayyad, chef respektive senior analytiker för hållbara finanser på Nordea.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Sasja Beslik har förutom chefsjobbet på Nordea även flera tunga internationella uppdrag inom hållbara finanser och hans Twitterkonto sägs ha över 200 000 följare. Karim Sayyad har bland annat arbetat med påverkansdialoger för att få bolag att utvecklas i en mer hållbar riktning. I boken på 148 sidor plus referenser konstaterar de att det visserligen inte gör världen bättre att flyga och använda plastbestick, men att problemet är mer komplext än så:
”Sanningen är att det i grund och botten är det ekonomiska systemet som är fel.”

I boken förklarar de vilken makt vi alla har med våra pengar när det gäller att skapa en mer hållbar värld, och hur vi kan fånga investeringsmöjligheterna som följer av detta. Aktuell Hållbarhet bad Sasja Beslik att sammanfatta.

Vilka är dina tre bästa tips för att investera klimatsmart och samtidigt bli rik?
– Investera bara i hållbara bolag. Antingen frågar man sin bank eller sitt pensionsbolag om de kan berätta och visa vilka aktier och fonder som innehåller den typen av bolag. Eller så får man använda boken för att ta reda på det själv, för vi visar i boken hur man kan göra det.

Vilka är de viktigaste politiska reformerna du vill se för att förändra det ekonomiska systemet?
– Att man lagstiftar om att alla bolag måste redovisa betydligt mer detaljerad information om hur de påverkar en rad hållbarhetsaspekter utifrån ett finansiellt perspektiv. Och att EU implementerar den lagstiftning kopplad till redovisning och transparens som de föreslår.

BNP-måttet då, hur ser du på det?
– Definitionen av BNP måste naturligtvis också förändras. Man kan inte ha ett BNP där klimatmålen inte är inräknade i BNP-tillväxt.

I boken talar ni om att det är skillnad på ekonomisk tillväxt och ekonomisk utveckling. Vad innebär ekonomisk utveckling?
– Ekonomisk utveckling handlar om att man använder resurserna smart och fördelar dem på ett bra sätt.

Ni jobbar bägge två på Nordea. Är boken en indirekt reklam för Nordeas fonder?
– Nej. Vi tar upp andra produkter också i boken. Det är en självständig bok.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev