Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny bok ska överbrygga klyfta

Publicerad: 17 juni 2015, 07:20

Lanseras i dag av tankesmedjan Fores.


Klas Eklund, Senior Economist på SEB, har skrivit förordet, och sammanlagt är det tio nationalekonomiska forskare med olika expertområden som bidragit till antologin.

Mattias Goldmann, vd på Fores, hoppas att boken, som tagit ett drygt år att få fram, kan få miljörörelse och nationalekonomer att bättre förstå varandra. Som det är nu, menar han, så möts i princip de här två grupperna aldrig och de talar dessutom två olika språk.

– Jag har märkt under mina år i miljörörelsen att man ofta misstänker nationalekonomer för att vilja det allra ondaste. På samma sätt när man träffar nationalekonomer så har de inte alltid haft med sig ett jättetydligt miljötänk, säger Mattias Goldmann till Miljöaktuellt.

Enligt ett pressmeddelande riktar sig antologin till både ”ekonomiintresserade miljövänner, och miljöintresserade ekonomer”. På frågan om vem som skulle få boken om det bara fanns två exemplar kvar, svarar Mattias Goldmann:

– Vår finansminister Magdalena Andersson behöver ett ex. Jag märker att hon har ett visst miljöengagemang, men hon håller ändå de här frågorna som två separata spår.

– Det andra exemplaret skulle jag ge till någon hos en av de stora finansiella investerarna som Nordea, AP-fonderna eller liknande. Någon som brottas med att lämna investeringar i det fossila och övergå till det förnybara, men som inte riktigt har med sig hur det landar i ett nationalekonomiskt perspektiv, säger Mattias Goldmann.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.