Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny byggteknik halverar energiförbrukningen

Publicerad: 9 september 2003, 07:23

Energiförbrukningen kan mer än halveras i svenska bostäder med en ny byggteknik som tagits fram av arkitekten Hans Eek och forskaren Wolfgang Feist. I ett radhusområde i Lindås vid Göteborg har tekniken redan kommit till användning. Nu belönas upphovsmännen med Göteborgs Stads internationella miljöpris.


– Den här tekniken har väldigt stor betydelse för att minska energiförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Det handlar om ett stort språng i utvecklingen, sa juryn ordförande Stefan Edman, när han på måndagen presenterade vinnarna av ”Nobelpriset för miljö” på Ecologymässan i Göteborg.

– I den konservativa byggbranschen kan den här tekniken få en enormt intressant effekt. Nu kan vanligt folk ställa krav på att bo i bostäder som inte drar så mycket energi och som är bra både för miljön och den egna plånboken. Den går att använda inte bara på nya hus utan även befintlig villor och höghus.

– Detta är också mycket intressant för Miljonprogrammets bostäder som kan bli både billigare och energisnålare vid ombyggnad.

I ett radhusområde i Lindås söder om Göteborg har ett 20-tal lägenheter redan byggts med den nya energisnåla tekniken. De blev klara för inflyttning under 2001 och i en utvärdering har de visat sig fungera utmärkt.
– Ingen fryser, inte ens under januari och februari, bedyrade Stefan Edman.

I de aktuella radhusen har energiförbrukningen kunnat minskas till en dryg tredjedel av vad som anses vara normalförbrukning för radhus i motsvarande storlek.

Bostäder utan värmesystem
Vad innebär den nya banbrytande tekniken? Det handlar om att bygga bostäder utan värmesystem. Detta klarar man genom att bygga täta hus med tjocka väggar, bra isolering och täta fönster. Dessutom behövs en effektiv värmeväxlare som ser till att ingående luft värms av utgående. Genom att bygga stora fönster mot syd utnyttjas solvärme. Även de boende själva bidrar till att värma upp husen – en människa lär ha en värmeeffekt på 70 W.

Inom Egnahemsbolaget i Göteborg, som har byggt radhusen i Lindås, är man mycket nöjd.

– Det eleganta är att det bara är traditionell teknik som används. Det här är inget exklusivt, utan bara ett sätt att förbilliga på sikt. När man bygger går det åt mer material och mer arbetstimmar, men å andra sidan får man ingen kostnad för ett traditionellt värmesystem, säger Ove Joansson på Egnahemsbolaget som utlovade nya byggprojekt baserade på samma teknik.

Kommer branschen att hänga på?
Den energisnåla tekniken kan bli en skänk från ovan för byggbranschen som anses vara en av de allra värsta miljöförstörarna och som får allt mer kritik för detta. Men frågan är om de stora byggbolagen kommer att anamma tekniken.

– Branschen präglas av traditioner. Man följer schabloner, gör som man alltid har gjort och har inte haft någon morot att pröva nya tekniker. Men det håller på att brytas, sa Stefan Edman.

Juryledamoten Johan Trouvé från Schenker menade att även beställare, köpare och arkitekter präglas av traditioner som har varit ett hinder för nya energisnåla lösningar.

– Tekniken har redan använts i Europa men har inte spridit sig, påpekade Johan Trouvé.

Juryledamoten Lars Hallén, Life Academy, framhöll också att den nya tekniken ställer högre krav på byggandet som blir mer komplicerat och tar längre tid.

Hur ska man då få med byggbranschen i stor skala?

– Vi hoppas att miljöpriset ska bli en katalysator för nytänkande. Det finns redan en dialog om detta i byggbranschen och många tänker redan i nya banor, nu hoppas vi att utvecklingen ska få en knuff framåt, sa Stefan Edman.

"Nobelpris i miljö"
Prissumman är en miljon kronor och priset kommer att överlämnas av statsminister Göran Persson den 27 november i Universeum i Göteborg.

Tidigare pristagare har varit Gro Harlem Brundtland (år 2002), Krav- och FSC-organisationerna (år 2001) och bränslecellsforskaren Geoffrey Ballard (år 2000).

Göteborgs Stad står bakom priset tillsammans med Carl Bennet AB, Elanders AB, Handelsbanken, Nordea, Scanrec AB, Schenker AB, 6:e AP-fonden, SKF, Stena Metall AB och Telia AB.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.