Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny chef för Internationella miljöinstitutet

Publicerad: 3 november 2009, 09:01

Nu har styrelsen för Internationella miljöinstitutet utsett en ny chef. Regeringens särskilda utredare av fjärrvärmenäten är tillsatt och klimatinnovationspris har delats ut till ekoeffektiv forskare.


Nu står det klart att professor Lena Neij blir chef för Internationella Miljöinstitutet vid Lunds universitet. Hon tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2010.

Inom sin proffesur arbetar Lena Neij med systeminriktad energiforskning med fokus på strategier och styrmedel för hållbart byggande och boende. År 1999 avlade hon doktorsexamen vid Linköpings Tekniska Högskola med avhandlingen ”Dynamics of Energy Systems – Methods of analysing technology change”.

Lena Neij har ett brett intresse för miljöfrågor och arbetar aktivt för en ökad samverkan kring just miljö- och klimatfrågor. Hon har byggt upp nätverk för hållbart byggande vid Lunds universitet och Lunds Tekniska Högskola samt nätverk kring hållbar stadsutveckling mellan universitetet och de större städerna i Skåneregionen.
– Detta var ett strategiskt viktigt beslut och i Lena Neij kommer institutet att få en stark ledare, säger styrelsens ordförande, professor Ann Numhauser-Henning.

Thomas B Johansson, som lämnar chefsposten, kommer att fortsätta som professor vid institutet och arbeta med energi för hållbar utveckling och klimatfrågan.

Regeringen har utsett Peter Nygårds som särskild utredare för utredningen om tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten. Utredningen ska analysera förutsättningarna för att införa ett lagstadgat tredjepartstillträde till fjärrvärmenäten och därigenom att skapa förutsättningar för konkurrens på fjärrvärmemarknaderna. Peter Nygårds arbetar idag med samhällskontakter på Swedbank. Han har också varit ordförande i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins (IVA:s) projekt Vägval Energi som slutförde sitt arbete i september i år.

Vid EU:s ordförandeskapskonferens ”Mot innovativ och hållbar konkurrenskraft ” i Linköping den 2 och 3 november mottog mastersstudenten Jonathan Alexander från University of Bath förstapriset i uppsatstävlingen ”2009 Ashridge Sustainable Innovation Award”. Han belönas för sitt vinnande bidrag om eko-effektivitet och övergången till ett lågfossilt samhälle.
—————————————————————————————–

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.