Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny chef på Naturvårdsverket dröjer

Publicerad: 10 augusti 2015, 09:00

Johan Hultberg, miljöpolitisk talesperson för Moderaterna, menar att det är anmärkningsvärt att rekryteringsprocessen ännu inte är avslutad.


Maria Ågren meddelade sin avgång som generaldirektör för Naturvårdsverket i december förra året. Hon slutade på sin tjänst i början av februari. Fyra månader senare, i juni, när fortfarande ingen ny generaldirektör presenterats, ställde Johan Hultberg från Moderaterna en skriftlig riksdagsfråga om när regeringens rekrytering beräknas vara avslutad. Han skrev då bland annat:

"Naturvårdsverket har en mycket kompetent ställföreträdande generaldirektör i Eva Thörnelöf, men för verksamheten är det mycket olyckligt att månad efter månad inte få besked om vem som blir ny chef för myndigheten och när hen tillträder."

Efter en och en halv månads beredning av frågan har regeringen genom civilminister Ardalan Shekarabi (S) nu kommit med det korta svaret:

"Rekryteringsprocessen av ny chef och generaldirektör för Naturvårdsverket pågår. Det är för tidigt att svara på när denna process kan vara avslutad."

Johan Hultberg är inte imponerad av svaret och säger i en skriftlig kommentar till Miljöaktuellt:

– Det är ett svar som inte direkt imponerar utan det är minst sagt anmärkningsvärt att rekryteringen drar ut något alldeles på tiden. Tjänsten utannonserades mig veterligen redan i december men regeringen kan alltså fortfarande inte ens svara på när ungefär rekryteringen kan tänkas bli klar.

I en annan fråga till Ardalan Shekarabi frågar Johan Hultberg varför ansvaret för rekryteringen i våras flyttades från miljö- och energidepartementet till finansdepartementet. Svaret är även här kortfattat från civilministern:

"Som regel handläggs ärendet om tillsättande av myndighetschef i det departement som ansvarar för myndigheten i fråga. Regeringen kan dock besluta att ett visst ärende i stället ska beredas av ett annat departement."

Enligt Johan Hultberg väcker detta svar snarast nya frågor. Han säger till Miljöaktuellt:

– Inte heller kan eller vill regeringen svara på varför ansvaret för rekryteringen flyttats från miljö- och klimatminister Romson till civilminister Shekarabi. Självklart väcker detta frågor. Varför ansvarar inte miljö- och klimatministern för rekryteringen av chefen för miljöpolitikens mest centrala myndighet? Är rekryteringen ännu ett exempel på regeringspartiernas oförmåga att komma överens eller varför denna segdragna och märkliga process?

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.