Klimat
Ny dammsugarteknik ska rädda Östersjöns bottnar
Publicerad: 8 oktober 2014, 09:00
Ny teknik gör det möjligt att dammsuga bort det översta sedimentet av Östersjöns syrefattiga bottnar och på så vis öka syrehalten i havet. Metoden ska också kunna användas för att ta upp fosfor ur havsbottnen.
Genom att dammsuga bort det översta sedimentet av Östersjöns syrefattiga bottnar kan man öka syrehalten i havet. Det menar miljöteknikföretaget Teknikmarknad som tagit fram en ny lösning som gör det möjligt att avlägsna det översta lagret av havsbotten.
Företagets lösning, som uppmärksammats av tidningen Ny Teknik, ska också kunna användas för att ta upp en stor del av den fosfor som ligger bunden i bottnarna. Sedimentet ska användas för att producera biogas och handelsgödsel som enligt planerna ska bekosta hela projektet.
Lösningen stödjs av Havs- och vattenmyndigheten, Statens lantbruksuniversitet, Jordbruksverket och Lantbrukarnasriksförbund och i veckan testas tekniken på djupt vatten utanför Oxelösund.
Dammsugarmunstyckena står på sex meter långa flytkraftskompenserade skidor. Enheten körs av en datorstyrd dragflotte längs en förprogrammerad bana där dammsugarmunstyckena suger upp det översta sedimentlagret, sorterar det i en trekammarbrunn och lagrar det i stora säckar i väntan på fartyg som hämtar upp materialet.
Testprojektet ska avslutas vid årsskiftet och om allt fungerar är tanken att bygga en permanent anläggning till havs för att dammsuga bottnar med låg syrehalt två gånger om året.
Fredrik Wulff, professor i marin systemekologi vid Stockholms universitet, varnar för att metoden kan leda till att miljögifter som ligger på botten rörs upp. Men på Havs- och vattenmyndigheten säger man att de tester som tidigare gjorts visar att man kan suga upp sediment utan att ämnen sprids i vattenmiljön i övrigt.
Miljöaktuellt, redaktionen