Klimat
Ny delningstjänst tar fart på nätet
Publicerad: 14 juni 2016, 10:17
Ny svensk startup vill att vi ska dela allt från partytält till sommarställen. Inom ett år planeras expansionen utomlands.
– Folk köper en sak och så blir den liggande år efter år. Genom att dela saker med varandra behöver vi inte tillverka lika mycket saker. Det blir lägre utsläpp, färre transporter och går åt mindre råvaror, säger David Mattson, en av grundarna till tjänsten.
Efter uppstarten för knappt ett år sedan har företaget nu gjort en nylansering och fått ihop 1 200 medlemmar. Via crowdfunding på nätet försöker man nu samla ihop 600 000 kronor till att utveckla bland annat en app.
Det finns annonser på allt från spritkök och glassmaskin till minigrävare, bastuflotte och sommarhus. Främst handlar det om verktyg och maskiner, sportartiklar och festutrustning. Hittills har ett trettiotal uthyrningar gjorts.
– Vi profilerar oss mycket mot verktyg, maskiner, sportprylar, festutrustning, barnartiklar och båtar. Du kan även hyra bil, bostad och sommarhus, där har vi mycket konkurrens men vi tror att det ändå är smidigt att kunna lägga ut och hyra allting på samma ställe, säger David Mattson.
Tjänsten fungerar så att den som ska hyra något bokar in ett objekt och betalar in till företagets klientmedelskonto. När hyran är genomförd betalas pengarna ut. Samtidigt uppmanas den som hyr ut någonting att skriva ett avtal som Rentl tillhandahåller, där det exempelvis finns en ruta att kryssa i när man tar legitimation av den som hyr, och att göra noteringar om defekter och liknande. Tjänsten innehåller också funktioner som påminnelser och möjlighet att ställa frågor.
Rentl tar ut tio procent av beloppet, minst 20 kronor och högst 500 kronor. Därutöver får man behålla pengarna själv.
Kommer ni kunna bli ifrågasatta av den konventionella ekonomin? Hur är det med momsinbetalningar till exempel?
– Vi har inte tjänat pengar än så länge. Men när vi gör det kommer vi att betala skatt på vinst som vilket annat företag som helst och vi betalar moms på den provision som vi tar ut. Vi är tydliga med att folk måste ta upp inkomsten i sin deklaration på samma sätt som vilken annan inkomst som helst. Hyr du ut din bostad så går gränsen vid 40 000 kronor per år.
Idén kom när bolagets vd Johan Hedqvist behövde verktyg för att bygga en veranda till sitt hus. Att köpa verktygen kostade mycket pengar och även att hyra var dyrt. Han började fråga runt hos vänner och grannar och insåg att inte alla har ett stort kontaktnät. Det blir också billigare att hyra av privatpersoner eftersom de inte har kostnader för lokaler.
– Det som driver oss är miljön, tanken på konsumentmakt och att vi ska kunna jobba med det här, säger David Mattson som liksom Johan Hedqvist har en bakgrund som ekonom inom bankväsendet.
I utvecklingsplanen står en lansering i ett annat nordiskt land inom några år.
– Vi har inte bestämt oss än men vi funderar på Danmark. Vi tycker att det finns en kultur där som har kommit ganska långt när det gäller delningsekonomi.
Pernilla Strid