Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny dokumentär: Fossila bränslen är fantastiska

Publicerad: 4 Oktober 2011, 06:40

Nu kommer den påkostade dokumentären om ”oljans fantastiska fördelar”. Filmen hävdar sig gå till botten med frågan om fossila bränslen och avslöja alla de lögner som sprids av media, politiker och miljöaktivister. Inte helt oväntat är filmen finansierad av personer med intressen i oljeindustrin.


Det är den amerikanska filmskaparen Mark Mathis som producerat den påkostade dokumenträfilmen spOILed. Filmen tar upp och avslöjar de "rena lögner om olja" som Mathis menar sprids av "media, politiker och miljöaktivister".
– Nu är det dags att visa sanningen, menar han.

Filmen har än så länge bara visats på Albuquerque Film Festival, men ska inom kort lanseras i Kalifornien och i andra delstater i USA.
I en intervju i Farmington Daily Times berättar Mark Mathis varför han gort filmen.
– Det har gjorts en rad filmer som försöker påskina att olja, gas och andra energikällor är något dåligt. Det här är den första filmen som ifrågasätter dessa premisser. Jag skulle vilja beskriva filmen som en pro-sannings-film. Sanningen är att fossila bränser är underbara. Vi är inte beroende av olja. Vi är bortskämda – vi är bortskämda med resurser som olja och naturgas som har gett oss en otrolig hög livskvalitet, säger han.

The Farmington Daily Times ställde också den obligatoriska frågan om vem som finansierat dokumentären. Mark Mathis svarade då att finansieringen visserligen till viss del kom från "personer med intressen i oljebranschen" – men att han "sagt åt de investerarna att de inte kunde påverka innehållet i filmen".

Trailern till filmen spOILed finns på Youtube:

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.