torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny drivkraft för evolutionen

Publicerad: 28 januari 2009, 08:56

Det är inte bara det naturliga urvalet som gör att våra gener utvecklas. En process som kallas BGC kan också ha ett finger med i spelet visar forskning från Uppsala Universitet.


Ända sedan Darwins dagar har det varit känt att det är det naturliga urvalet som driver evolutionen. Nu verkar det emellertid finnas tecken på att det inte bara är det naturliga urvalet som gör att en del gener utvecklas snabbare än andra.

En forskargrupp vid Uppsala Universitet har lett en studie som pekar på att en process som heter Biased Gene Conversion, BGC, kan snabba på evolutionshastigheten. Det speciella med BGC är att den påskyndar spridningen av vissa mutationer oavsett om de är fördelaktiga eller skadliga. Man kan säga att BGC gör evolutionsprocessen till lite mer av ett lotteri än det naturliga urvalet.

Forskarna jämförde vår arvsmassa med andra primaters och identifierade de gener som utvecklats snabbt hos oss. Med ledning av de resultaten har nu forskarna kommit fram till hypotesen att många av de genetiska föreändringar som gjort oss till människor har sitt ursprung i mutationer som från början var skadliga.

Detta strider förstås mot den traditionella synen på evolutionen där det naturliga urvalet sållar bort alla skadliga mutationer och bara låter fördelaktiga genförändringar sprida sig vidare. Så vi kan förvänta oss att resultaten blir omdiskuterade, men om de håller så har forskarna lyckats öka vår förståelse av processerna som driver evolutionen.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev